Nytt asylboende på Marsbäcken

Friluftsgården Marsbäcken är klart för asylboende. Idag kan anläggningen ta emot 29 personer och framöver ytterligare 20.

Lars Bertilsson, platschef för Marsbäcken och Lars Övling, ordförande i Stiftelsen Marsbäcken, är överens om att asylboende och föreningsliv är en lyckad satsning.

Lars Bertilsson, platschef för Marsbäcken och Lars Övling, ordförande i Stiftelsen Marsbäcken, är överens om att asylboende och föreningsliv är en lyckad satsning.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2016-02-26 19:35

Tanken är att Marsbäcken ska vara en mötesplats för alla människor. Ett ställe för ideella föreningar att ha sin verksamhet på och även ett boende för asylsökande. Stiftelsen Marsbäcken har tagit ett lån på 1,3 miljoner för att rusta upp husen till den standard som krävs för att bedriva asylboende eller vandrarhem.

– Kraven är höga och det är mycket som behöver ordnas. Det är många ideella timmar som vi satsat, och kommer fortsätta satsa, säger Lars Övling, ordförande i Stiftelsen Marsbäcken.

Parallellt med upprustningsarbetet har stiftelsen ansökt om att bli godkända för asylboende.

– Idag blev vi godkända och våra första asylsökande kan komma när som helst, säger Lars Bertilsson, platschef för anläggningen.

Det hus som står klart har sex rum och är planerat för sex familjer om totalt 29 personer. Det är nymålat, nya sängar är införskaffade och rummen följer Migrationsverkets bestämmelser till punk och pricka. Det andra huset rymmer 20 personer och är ett så kallat "korridorboende" och man räknar med att det kommer stå klart i mitten av mars. Det är inte bara rummen som har ett regelverk att följa. Köket ska vara godkänt, det ska finnas ett tv-rum för vuxna och ett för barn. Vidare ska det finnas handikapptoalett och matsal. Allt är nu klart med hjälp av både proffs och många timmars ideellt arbete.

– Idén är att använda hela anläggningen. Här nedan finns fina ängar, badplats och en hel del skog. I sommar satsar vi på ett varitétält och olika events, säger Lars Övling.

För närvarande huserar föreningar såsom scouter, mc-klubb, roddklubb och biodlare på Marsbäckens område.

– Alla ska känna sig välkomna och bli en del i integrationsarbetet. De asylsökande kommer kunna delta i både arbete och social samvaro. En meningsfull vardag helt enkelt, säger Lars Övling.

Friluftsgården Marsbäcken startade 1961 men hade under många år svårt med bärighet. För två år sedan var det konkursmässigt. Föreningar i Tjust, som är en paraplyorganisation för alla föreningar i bygden, tog då beslutet att rusta upp och göra en omorganisation av dåvarande stiftelse. 2013 söktes pengar från Sparbanksstiftelsen och arbete med reparationer och planering tog sin början. Efter två och ett halvt år blev de nya stadgarna godkända vilket gjorde att stiftelsen kunde agera mer kraftfullt och framåtsyftande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om