Ny laddplats för kommunens elbilar

18 laddplatser för elbilar har just blivit klara på Gertrudsvik. Västerviks kommun tar höjd för ännu fler elbilar i fordonsflottan.

12 juni 2019 19:00

Idag finns 19 rena elbilar i kommunens 360 fordon starka fordonsflotta. Men fler kommer det att bli, det berättar Petra Bohlin som är samordnare på fordonsenheten. Det har bland annat att göra med att kommunen ska vara fossilbränslefri år 2030.

Hon och företrädare för Gertrudsvik, kommunen och Västerviks Elektriska AB, som utfört arbete, hade under onsdagen pressvisning av den nya laddparken, där 18 platser nu finns för kommunens hemsjukvård och rehabilitering på Gertrudsvik. De har nu sju elbilar.

Laddplatsen blir kommunens största.

– Det blir mer och mer sådant här arbete för oss, säger Daniel Pettersson från Västerviks Elektriska.

Bilarna här kör kortare sträckor och står mestadels still på nätterna, vilket är bra ur laddsynpunkt.

Det är ett samarbetsprojekt där kommunen är en part, och Getrudsvik är en annan. Per Karlsson är platschef och sökte och fick bidrag på hälften av kostnaden, 200 000 kronor.

– Det är spännande med den här utvecklingen. Vi har fått ett par förfrågningar när vi bygger nytt om att installera laddningsmöjligheter, säger han.

Petra Bohlin berättar att man kommer mellan 17 och 27 mil på en laddning.

– Men så mycket kör inte de här bilarna i dag. Det finns en liten tvekan i början, men när man väl börjat att köra så är det väldigt enkelt och roligt. Det är bara de som inte provat som har räckviddsångest, säger hon.

Både Per Karlsson och Petra Bohlin berättar att beslutet är miljömässigt.

– Men det kommer även vara ganska tyst här i Gertrudsvik, det är också bra, säger Per Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa