Nedskärningar på AF oroar politiker

Kommunledningen i Västervik är orolig för vad nerdragningarna på Arbetsförmedlingen kan leda till, och har därför skrivit brev både till generaldirektören Michael Sjöberg och flera ministrar.

21 mars 2019 19:00

– Vi är rädda för att det i praktiken blir kommunerna som får ta över en del av ansvaret om arbetsförmedlingen skär ner, säger kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).

I brevet som undertecknats av honom, Conny Tyrberg (C), Harald Hjalmarsson (M) och kommundirektören Anders Björlin beskriver man hur viktig arbetsförmedlingen är för kommunen. Brevet berättar också om hur det lokala arbetet fungerar idag.

Dan Nilsson trycker just på att det är viktigt att arbetsförmedlingen kan anpassa sitt arbetssätt efter lokala förhållanden för att vara framgångsrik.

– Vi är oroliga för att nedskärningarna kommer att leda till mer centralisering.

Harald Hjalmarsson (M) ser ryktena om nedläggningar av kontor runt om i landet som en del i en större trend.

– Vi har sett hur ett antal statliga funktioner abdikerat från landsbygden. Ett exempel härifrån är tingsrätten. Det är viktigt att vi agerar.

Häromdagen berättade vi om hur medieuppgifter om nedskärningarnas storlek cirkulerar. De lokala politikerna säger att de inte vet vad som kommer att föreslås. För någon vecka sedan hade kommunen ett möte med arbetsförmedlingen, där det bland annat beskrevs ett nytt arbetssätt. De arbetssökande ska kunna utföra allt fler uppgifter digitalt.

Dan Nilsson är orolig för vad som kan hända om avståndet mellan förmedling och arbetssökande ökar:

– Risken är att de som står längst ifrån arbetsmarknaden trycks ut ännu mer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson

Ämnen du kan följa