Drone Center Sweden är en testbädd för drönarprojekt som stöds av Vinnova, Västerviks kommun och koordineras av RISE SICS East.

Den 14 och 15 maj står Västerviks flygplats värd för 24 stycken Vinnovaprojekt, som alla har med drönare och drönarteknik att göra. Då ska de visa upp sina resultat inför 250 inbjudna gäster, bland annat infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Gemensamt för alla projekten är att de stöds av Vinnova, inom ramen för deras projektparaply "Drönare för individ och samhälle". Man tittar närmare på till vilken nytta som drönare kan vara. Redan idag användes de bland annat av polis och räddningstjänster, men användningsområdet är större än så. Och det är det som projekten tagit fasta på.

Artikelbild

| Urban Wahlberg säger att demodagarna blir den största träffen som hittills varit i Sverige.

– Det innebär att det är projekt som ska göra nytta för samhället på olika sätt, säger Urban Wahlberg, som är operativ chef på Drone Center Sweden (DCS).

Han nämner bland annat projekt som försöker hitta lösningar på hur drönare ska kunna flyga ut exempelvis mediciner till otillgängliga platser, eller drönare som själva ska kunna ta vattenprover från vattendrag, för att sedan analysera och skicka in resultaten. Man kommer bland annat ha förevisning av drönare för vattenrelaterat arbete ute vid Örserumsviken och även flyga vid Västerviks flygplats.

– Det är den största träffen hittills i Sverige. Det känns jättebra att Vinnova valt oss för det här, säger Urban Wahlberg.