"Män behöver bra förebilder"

Säg jämställdhet, och de flesta tänker på kvinnors rättigheter. Moderaterna i Region Kalmar län vill att regionen drar igång ett projekt inriktat mot män.

3 maj 2019 22:00

Förebilden är hämtat från Värmland där man driver projektet En riktig man. Moderaterna Malin Sjölander (M) och Pär-Gustav Johansson (M) beskriver projektet i sin motion:

"Där ställer man frågan om vad en riktig man är. (...) En tung medaktör är hockeylaget Färjestads BK, vars spelare i reklam och på sociala medier berättar om vad en riktig man är för dem. De visar mod och delar med sig av jobbiga och omvälvande livsepisoder som format dem."

Vad är vinsten med att lyfta mansrollen på det här sättet?

– Det är ett sätt att vända på jämställdhetsdebatten. Vi har flera generationer män som behöver bra förebilder, säger Malin Sjölander.

Hon säger att det finns problem kopplad till manlighet som det inte pratas tillräckligt om.

– Män har sämre fysisk hälsa, i vårt län är andelen självmord högre bland män och unga män är mer utsatta för grovt våld.

Malin Sjölander tar själv upp att Moderaterna kanske inte är det första partiet man förknippar med jämställdhetsfrågor. I motionen förutspår man ändå stora vinster med ett jämställt samhälle.

– Jag lyssnade på en av våra ledande politiker Elisabeth Svantesson som tog ett lönsamhetsexempel. Hur många 100 miljarder går samhället miste om för att vi inte har högre andel kvinnliga företagare? Vi förlorar på ett ojämställt samhälle.

Till sist: Färjestad BK är kanske självklara förebilder i Värmland. Vilka affischmän finns i Kalmar län?

– Jag vet att jag svär i kyrkan, men eftersom jag jobbar i Kalmar så vet jag hur stort Kalmar FF är, och IK Oskarshamn. VIK skulle givetvis kunna involveras, eller speedwaysporten, svarar Malin Sjölander.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson

Ämnen du kan följa