Idén kommer från Ulf Andersson som är en av delägarna till butiken. Han hittade Arvid "Limpa" Petterssons, som drev Petterssons bageri, gamla kavlingsmaskin och tyckte att den skulle få användning igen. "Limpa" var Ulfs morfar.

– Så jag kontaktade Marieborgsskolan med min idé och vi kunde komma överrens, säger han.

Det man bestämde vara att ett par klasser med femmor och sexor skulle få tävla i att bygga pepparkakshus. De ska ställas ut i butiken och på lördag kan kunderna rösta. Det hus med flest röster vinner del i butikens dagskassa, som kommer att gå till barn på skolan.

Artikelbild

| Laget kan vinna en del av butikens dagskassa. Pengarna kommer gå till barnen på skolan. Från vänster: Sanna Ottosson, Klara Sjölander, Leon Vildhammar, David Pettersson, Albin Gustafsson och Jacob Ogebrink.

– Det är så här som utbildning ska gå till, säger Lotta Högberg. Hon är lärare på skolan.

– Man får planera tillsammans, samarbeta, använda matematik och göra ritningar. Sedan flyttar vi ut allt från klassrummet till "verkligenheten". Det är en jättekul idé och alla barnens olika förmågor får plats, det är toppen, säger hon.

Det håller dagens pepparkaksbyggare med om.

– Det är jättekul. Vi har valt att göra Slottsholmen, säger David Pettersson.

Artikelbild

| Ulf Andersson fick idén till tävlingen när han hittade sin morfars gamla kavlingsmaskin. Lotta Högborg är lärare och tycker att initiativet är väldigt bra.

– Vi tänkte att man kan ta något som folk känner igen, då röstar de på oss, säger Jacob Ogebrink.

Martin Svensson sköter själva monteringen av lagets byggdelar. Karamellen som håller ihop huset är varm och man vill inte riskera brännskador. Vissa delar limmas med ätbart klister.

Artikelbild

| Flera alster ska vara med i tävlingen. En del går "all in" på dekorationerna.

– Vi hoppas så klart att många kommer hit och kikar och röstar. De har gjort ett fint jobb alla grupper som varit här, säger Ulf Andersson.