Lokal författare släpper metodbok om högtider

En normkreativ bok om högtider som ska fungera som stöd för pedagoger och föräldrar – så kan man beskriva Västervikaren Emil Åkerös nya bok.

11 augusti 2019 19:00

Emil Åkerö är född och uppvuxen i Västervik. Idag bor han i Stockholm, och har precis givit ut sin andra bok, denna gång som medförfattare. Boken heter Högtidsboken – fira och filosofera tillsammans.

– Vi har jobbat med boken sedan 2012. Den utgår från högtider som av olika anledningar firas i Sverige, berättar Emil och tillägger:

– Folk känner inte till varför vi firar saker.

Emil menar att personer som jobbar inom förskola och skola saknar ett stöd mot vilket man kan luta sig när det gäller högtider, och att boken ska ge konkreta råd hur man kan uppmärksamma högtider på ett bra sätt.

– Boken utgår ifrån skolans läroplan, där det inte är tillåtet med religiösa inslag i själva undervisningen. Men att ta upp traditioner och budskapen bakom dem är okej, förklarar Emil.

Målgruppen som han och medförfattarna Johanna Ivarsson, Karin Salmson och Maija Hurme har riktat sig mot är främst pedagoger, men Emil menar att även föräldrar kan ta hjälp av boken för att jobba med högtider hemma.

Boken handlar inte enbart om jul och påsk, även om tanken först var att enbart täcka de vanligare, större helgerna. I boken kan man också läsa om bland annat FN-dagar och Pridefirande. Boken beskrivs som normkreativ, vilket enligt Emil betyder att man praktiserar en normkritisk teori. Författarna vill inspirera till en mer inkluderande dialog.

– Det har blivit en bra bok. Responsen som kommit efter boksläppet den 1 augusti pekar på att boken är efterlängtad, säger Emil.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellinor Ljung

Ämnen du kan följa