Henrik Lindblom har varit i händelsernas centrum tidigare, men definitivt inte i samma utsträckning som den senaste tiden. Som advokat på Kihlstedts advokatbyrå i Linköping förordnades han som försvarare för den misstänkte 24-åringen. Målet har varit extremt medialt uppmärksammat, såväl på lokal nivå som på riksnivå.
– Det har varit ganska speciellt, men ändå fungerat väl med mediekontakterna. Jag tycker att vi har fått förvånansvärt stort utrymme i media och fått chansen att föra ut de invändningar vi haft, säger han.
Målet är speciellt inte enbart för att det handlar om ett synnerligen brutalt brott där två personer mördats i sin egen bostad.
– Det är också speciellt eftersom den misstänkte är en tidigare ostraffad, 24-årig småbarnspappa, säger Henrik Lindblom.
Han berättar att rättegången varit känslomässigt jobbig då det förstås varit väldigt tufft för de efterlevande till det mördade paret. Men att det även varit jobbigt för de anhöriga till den misstänkte 24-åringen.
– Jag tycker ändå att förhandlingen har präglats av en värdig och saklig hållning i stort, säger han.
Hur det är att försvara en misstänkt mördare, är en fråga som Henrik Lindblom ofta stöter på.
– En del frågar "hur kan du försvara mord", men där gäller det att göra en distinktion. Jag försvarar en person som är misstänkt för brott, inte själva gärningen. Det är en viktig roll i rättssystemet att ge alla rätt till en rättssäker prövning av fallet.
Hur bemöter du en person du vet begått ett hemskt brott och som kanske redan är dömd i media och av allmänhet?
– Det sitter så djupt i ryggmärgen att man jobbar utifrån en oskuldspresumtion, det vill säga att en person inte anses skyldig förrän domstolen beslutat det. Men det är klart att man tar intryck av mediauppgifter också och kan ha olika tankar kring fallet. Man är ju inte mer än människa. Men det får förstås inte förmedlas till klienten.
Hans roll som advokat är inte heller alltid att få en person frikänd.
– Många erkänner brott och då handlar det om att försöka hitta en lämplig påföljd, säger han.
Hur gör du om en person erkänner brott för dig, men ljuger i domstol?
– Oftast är det inget problem. Jag försöker vara tillräckligt pedagogisk och klar redan i mina första kontakter med klienten, och förklarar att den ska ha samma inställning till det den misstänks för inför mig som inför polis, åklagare och domstol. Kommer vi inte överens om hur försvaret ska bedrivas, då kan jag hänvisa till samarbetssvårigheter och frånträda uppdraget.
Henrik Lindblom lämnade Västervik kring millennieskiftet för studier i Uppsala. Först i enstaka ämnen som statsvetenskap, nationalekonomi samt idé- och lärdomshistoria. Därefter började han plugga juridik och det var under utbildningen som han fastnade för just brottmål.
– Efter utbildningen satt jag ting i Linköping och 2011 började jag på Kihlstedts advokatbyrå i Linköping. Jag övervägde domarbanan ett tag men har nog alltid känt att advokatyrket varit bäst lämpat för mig. Och det ångrar jag inte alls.
Även om inget av de mål Henrik Lindblom tidigare åtagit sig har varit fullt så uppmärksammade som det aktuella, så har han haft stora och lokalt omskrivna mål. Som med den så kallade takligan i Linköping, där ett antal personer misstänktes för flera grova stölder där de tagit sig in via taket på olika varuhus. Eller med den kvinna i Ödeshög som knivskar sin sambo och åtalades för mordförsök. I det senare fallet lyckades försvaret hävda nödvärn vilket ledde till att kvinnan blev helt frikänd.
Men egentligen menar Henrik Lindblom att försvararen inte har så stor påverkan på utgången som man skulle kunna tro.
– Om man gör sitt jobb väl så kan det förstås påverka, men jag skulle tro att det handlar om kanske 10–15 procent av fallen. Mest hänger utgången på bevisningen och förundersökningen, säger han.
I framtiden räknar Henrik Lindblom med att tillbringa mer tid i Stockholm, där han har sin familj. Tanken är att han ska åta sig fler uppdrag i huvudstaden framöver. Men än så länge pendlar han mellan Linköping och Stockholm.
Kanske kan även hans insats i Mantorpsrättegången leda till nya, spännande mål i framtiden.
Är du kändisadvokat nu?
– Haha, nä, det vet jag inte. Fast det är klart att det kan påverka när man syns i media och att det kan leda till fler intressanta uppdrag om man visat att man gjort ett bra jobb.