Han har reagerat starkt på slagsmålet på gymnasieskolan och bråket på stan i tisdags kväll som gjorde att IM-programmet åter igen stängdes.
Läs mer: Polisen: Hämnd tros ligga bakom bråket
Mustafa Saoud undervisar på grundskolan, men har minst en tidigare elev som varit inblandad i bråken.
– Jag blir väldigt ledsen. Jag vet att många elever är oroliga och rädda för vad som ska hända nästa gång. Det här riskerar också att slå tillbaka på hela gruppen av invandrare, där de allra, allra flesta givetvis sköter sig.
– Men jag blir också arg. Samhället måste sätta gränser och sätta stopp för en farlig utveckling.
Förslaget: Lär eleverna lagarna
I ett debattinlägg i VT föreslår Mustafa Saoud att han och andra modersmålslärare ska undervisa eleverna i vilka normer och regler som gäller i Sverige. Han tror att just modersmålslärarna är särskilt lämpade då de talar samma språk som eleverna, ofta har samma bakgrund och inte gärna kan anklagas för att vara främlingsfientliga.
Saoud ser en klart koppling mellan ungdomsbråken och att de inblandade kommer från Afghanistan och arabvärlden. Han beskriver det som ett klantänkande där lojaliteten med den egna släkten och gruppen blir viktigare än att följa samhällets lagar.
Läs mer: Debatt: Dålig respekt bakom bråket
Vill inte ses som fega
– Det finns en tradition att hämnas oförrätter för att inte bli betraktad som feg eller dum. Sedan urminnes tider har det viktigaste varit att skydda den egna klanen. Många ungdomar har en respektlöshet och ansvarslöshet mot andra personer i samma ålder som inte tillhör den egna gruppen.
– Det här gäller pojkar, inte flickor. Jag säger inte att alla pojkar tänker så här, men många gör det. Och när man tar med sig den traditionen till sitt nya land uppstår det lätt konflikter.
Mustafa Saoud håller med om att det kan finnas många andra förklaringar till det som hänt i Västervik. De inblandade kan leva under stark psykisk press, vara ensamma och isolerade eller varit med om traumatiska upplevelser. Till exempel. Det kan också bero på rena tillfälligheter.
Vill samla föräldrarna
– Visst, det är är sant. Men jag hävdar att det här är en viktig faktor och en faktor som samhället kan göra något åt. Att följa lagarna i ett land är första steget på vägen mot integration.
– Jag har också levt med det här själv. Jag lämnade Irak för att det fanns traditioner där som jag inte kunde acceptera.
Mustafa Saoud har planer på att samla föräldrarna till hans egna elever för att diskutera det som hänt. Inte för att de skulle vara inblandade på något sätt, utan för att diskutera tänkbara lösningar. I värsta fall kan ungdomsbråken skapa motsättningar mellan större grupper och underblåsa fördomar. På så sätt berörs vi alla av dem, menar han.
Gymnasiechefen Jörgen Jonsson håller med om att informationen om lagar och värderingar kan behöva förstärkas. Sådan information ges till eleverna redan i dag, men kanske i för liten omfattning eller på fel sätt.
– Jag vill betona att vi redan jobbar med det, men uppenbarligen behöver vi se över det arbetet. Den diskussionen är redan igång. säger han. Två tankar är att använda våra språkstödjare som redan finns på skolan, eller att samverka med frivilligorganisationer. Där finns mycket kunskap.