"Länet står inför stora utmaningar"

Landstingsrådet Anders Henriksson (S) ställer sig positiv till en mittenkoalition. Han befarar att de kommande åren blir utmanande, och då behövs en tydlig majoritet.

21 september 2018 12:53

Igår berättade centerpartisten Christer Jonsson att det hållits sonderande samtal med S. Han ställde sig inte avvisande till en mittekoalition, under förutsättning att politiken förflyttar sig mer mot mitten.

Socialdemokraten Anders Henriksson bekräftar samtal med de båda mittenpartierna C och L. Tillsammans skulle partierna få majoritet, och Sverigedemokraternas vågmästarroll neutraliseras.

– Länet står inför stora utmaningar, och då behövs ett stabilt majoritetsstyre. Vi, Centerpartiet och Liberalerna har det gemensamt att vi på inget sätt vill bli beroende av Sverigedemokraterna.

Utmaningarna handlar om att landstinget i Kalmar län ska övergå till att bli Region Kalmar, men också frågor som rör sjukvård och länets utveckling.

Anders Henriksson säger att det än så länge bara hållits inledande samtal. I det här läget vill han inte peka ut sakfrågor som måste lösas vid förhandlingsbordet. Däremot är han optimistisk om att det ska gå att hitta lösningar över blockgränsen:

– Min erfarenhet av landstingspolitiken är att det är en öppen stämning där vi har lätt att hitta pragmatiska lösningar.

Däremot sticker inte Anders Henriksson under stol med att han allra helst hade velat fortsätta med nuvarande koalition: S, V och MP.

– Det är en koalition som har varit framgångsrik under tolv år.

Valresultatet tillåter inte det. Miljöpartiet åker ur fullmäktige, och S och V når tillsammans inte någon egen majoritet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson

Ämnen du kan följa