Klart: De lägger ner sina röster

Allt talar för ett rödgrönt styre i kommunen under mandatperioden. Det står klart efter att Socialisterna lägger ner sina röster om kommunstyrelsens ordförande. Westerviksalliansens Harald Hjalmarsson (M) säger att de ska föra en aktiv oppositionspolitik.

11 december 1918 12:48

På måndag röstar kommunfullmäktige i Västerviks kommun och vem som ska vara ordförande i kommunstyrelsen denna mandatperiod.

Socialisterna Välfärdspartiet (SV) väljer att lägga ner sina röster. Jacob Hoffsten säger att motivet till beslutet är att man inte vill stödja en borglig nedskärningspolitik. Det menar han att båda blocken i kommunpolitiken ägnat sig åt de senaste mandatperioderna när de haft makten.

– Det har varit samma nedskärningar oavsett vem som styrt kommunen. Vi kan inte vara med och bidra till det, säger han.

– Som vi ser det är det vansinnigt att spara pengar när det går bra. Att vara nöjda med "bra siffror" när det ser ut som det gör i verksamheterna är oansvarigt, fortsätter han.

Det innebär i praktiken att det blir ett rödgrönt styre i kommunen nästa mandatperiod.

Det rödgröna blocket med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får 28 mandat av totalt 57. 31 mandat om man räknar med Socialisterna Välfärdspartiet, som inlett en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet. SV menar att det inte är politiskt samarbete, utan ett sätt att få platser i socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden.

– Vi får även en ersättarplats i kommunstyrelsen, någon vi inte haft förut, säger Jacob Hoffsten.

Den så kallade Westerviksalliansen, med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Westervikspartiet får 19 mandat och kan inte ens med ett osannolikt stöd från Sverigedemokraterna få egen majoritet, de skulle i så fall få 26 mandat.

Harald Hjalmarsson (M) talar för Westerviksalliansen.

– Vi konstaterar att vi blir en oppositionskraft och kommer inte att lägga något motförslag om ordförandeposten i kommunstyrelsen. De får tillräckligt med mandat och det respekterar vi naturligtvis, säger han.

Han fortsätter:

– Vi kommer att vidhålla våra nomineringar till kommunstyrelsen, de fyra namnen vi tidigare presenterat gäller fortfarande, säger han.

De nominerade är Harald Hjalmarsson själv, Jon Sjölander (M), Maud Ärlebrant (KD), Kenneth Hardy Axelsson (L).

Om allt går som man tror får det rödgröna blocket sex platser i kommunstyrelsen, och Westerviksalliansen fyra. Sverigedemokraterna får av egen kraft en plats i kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa