Det var för några veckor sedan som fadäsen upptäcktes.
Den nya, efterlängtade klätterhallen var färdigbyggd, och det närmade sig invigning. Då visade det sig att alltsammans var ett svartbygge! Det fanns inte stöd i detaljplanen för en klätterhall. Byggnaden man använde bakom Coop är planerad för vårdändamål och småindustri.
På onsdagseftermiddagen var det upp till politikerna i miljö- och byggnadsnämnden att ta ställning till om man kunde ge bygglov i efterhand. Det fanns två framskrivna förslag med helt olika innehåll:
* Förslag 1 – nej till bygglov. Argumentet var att det finns inte stöd i planen. Klätterklubben hade visserligen anfört att klättring har dokumenterat positiva effekter på hälsan. Tjänstemännen sade att den sortens förebyggande hälsoarbete inte ingår i det som i plan- och bygglagen kallas för vård. Dit hör öppen- eller sluten sjukvård, eller kriminalvård.
* Förslag 2 - ja till bygglov. Förslaget kom till efter att de ledande politikerna i nämnden gått igenom ärendet. De håller med om att bygget strider mot detaljplanen, men de tycker att överträdelsen är liten. Störningarna för omgivningen blir inte fler av en klätterhall än om det legat en industri där, eller en vårdinrättning.
En enig nämnd valde det senare förslaget. Hallen får fortsätta sin verksamhet.
– Det är olyckligt att situationen har uppstått, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Ulf Jonsson (S).
Han säger att även om politikerna inte gick på tjänstemännens linje så körde man inte över tjänstemännen:
– De gjorde sitt jobb, och vi håller med om att verksamheten strider mot detaljplanen. Däremot tyckte vi att överträdelsen är så liten att man kan ge lov.
En granne var kritisk. Av och till har det varit problem med parkeringar i området. Bilar har ställt sig på grannens tomt, och han befarar att problemen kan bli värre med klätterhallen. Ulf Jonsson tycker att det får man hantera på annat sätt.
Miljö- och byggnadsnämnden hade ett följdärende att hantera: Byggavgiften för svartbygge. Det är kommunägda Tjust Fastigheter som är ansvariga för överträdelsen. Tjänstemännens förslag löd på 150 000 kronor.
– Vi satte ner det till hälften, säger Ulf Jonsson.
Motivet var dels att man inte tyckte att överträdelsen var så stor, dels att felet inte begåtts med flit.
Två partier röstade dock för full avgift: Vänsterpartiet och Westervikspartiet.