KARTA: Här får du inte dricka alkohol

I Stadsparken? Nej. På Esplanaden? Nix. Du får inte dricka alkohol var du vill i Västervik.

Vin i parken? Eller på Slottsholmen? Nja, det är ingen bra idé om du har för avsikt att följa de uppsatta reglerna i Västerviks kommun.

Vin i parken? Eller på Slottsholmen? Nja, det är ingen bra idé om du har för avsikt att följa de uppsatta reglerna i Västerviks kommun.

Foto: Anders Steiner, Ilkka Ranta, FredrikSandberg/TT

Västervik2017-05-13 10:00

Det är kommunen som i sina lokala ordningsföreskrifter har tagit beslut om var människor får – och inte får – förtära alkohol. Förbudet gäller både starköl, vin och sprit och innebär att du inte får förtära sådana drycker på allmän plats inom tre specificerade områden. Det ena området finns i Västervik, det andra i Gamleby och det tredje i Överum och du ser hur förbudet påverkar samhällena på kartan ovan.

– Det finns flera syften med ett sådant förbud, det handlar bland annat om den allmänna tryggheten. Otryggheten, i alla fall människors känsla av otrygghet, ökar om många dricker öl och sprit ute i staden, säger kommunpolis Lisa Koblanck när vi talar med henne och avgränsningen.

Förbudet är också en förutsättning för att andra regler ska fungera, förklarar hon. Om alkoholförtäring på allmän plats exempelvis vore tillåten i anslutning till uteserveringar skulle det vara svårare att se till att krögare svarar upp mot det ansvar de har genom sina serveringstillstånd. Alkoholens ursprung skulle vara svårt att kontrollera, förklarar Lisa Koblanck.

– I grunden handlar det om att folk inte ska dricka bland andra människor, säger Bo Essén, alkoholhandläggare på Västerviks kommun.

Varför är det bara tre orter i kommunen som omfattas av reglerna?

– Generellt sett är det så att ju mindre orten är desto större är den sociala kontrollen i samhället. Det är större chans att man på mindre orter har en relation till personer som exempelvis sitter på bänken och dricker. I större orter är risken större att man är anonym.

Så förbudet i större orter blir en hjälp både för allmänheten och den som dricker?

– Ja, så blir det ju.

De nuvarande reglerna gäller sedan 2004. Bo Essén vet att delar av ordningsföreskrifterna då och då är uppe för diskussion, men hittills vet han ingenting om att några förändringar är på gång.

– Men det kan man tänka sig bli aktuellt framöver, säger han och förklarar att reglerna kan behöva ses över för att exempelvis innefatta alla delar av gästhamnen i Västervik.

Likaså kan de förändras om staden expanderar på andra håll.

Men vad händer då om du dricker alkohol på de röda fälten på kartan? Jo, för det första krävs att polisen får saken på sitt bord. Kanske är de till och med på plats? I så fall har de rätt att ingripa.

– De flesta brukar vara väldigt medvetna om vad som gäller, det brukar inte vara några konstigheter. Då häller de ut alkoholen, förklarar Lisa Koblanck.

I det läget stannar polisen där. Det är först om någon struntar i tillsägelsen och fortsätter dricka som polisen tvingas agera. Det handlar då om ett brott mot ordningslagen. Polisen kan då hälla ut alkoholen – eller ta upp en anmälan.

– Om man erkänner direkt kan man få en ordningsbot på 500 kronor som man får skriva på. Men nekar man kan saken gå vidare, då påbörjas en vanlig utredning kring vad som hänt.

Någon exakt siffra för hur många som fälls för detta årligen vet inte Lisa Koblanck. Men det handlar om ett ensiffrigt antal fall i Västerviks kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om