Det här visar NTF:s årliga bältesmätning. Mätningen genomförs i landets samtliga kommuner och bygger på nästan 340 000 observationer. NTF konstaterar att bältesanvändandet har stagnerat. Rikssiffran för bältesanvändning i tätort ligger fortfarande på 94 procent.
För att ökningen av bältesanvändningen ska kunna anses ligga i linje med den utveckling som krävs för att nå målet med högst 220 trafikdödade år 2020 borde den ligga på 97-98 procent idag, resonerar NTF. De siffrorna når bara Halland, Jönköping och Stockholms län.
De flesta län i Sverige ligger på runt 95 procents bältesanvändning. I botten av "bälteslistan" ligger Kalmar län. Här använder totalt sett 85 procent bilbältet. Ingen av länets kommuner når över 90-procentsstrecket. Och Hultsfreds kommun ligger under 80 procent.
Henric Delaryd, polisinspektör i Västervik, vill inte spekulera i orsaken till länets bottenplacering.
– Jag törs inte ha någon uppfattning om vad det beror på.
Han har bilden att bältesanvändningen blivit bättre, särskilt utanför tätort.
– Inne i Västerviks stadskärna är det sämre med bältesanvändandet. Man kan anta att det beror på att en del inte tar på sig bältet när de kör korta sträckor.
I förra veckan gjordes en riktad bilbälteskoll vid en skola utanför Västerviks tätort, för att se i vilken mån barnen hade bilbältet på.
– Av sex stoppade bilar var det fyra som inte hade sina barn bältade, säger Henric Delaryd.
Polisen kan mötas av olika reaktioner när de gör sina bilbälteskontroller.
– En del har inte ens förståelse för att vi har bälteskontroll. De tycker att bältesanvändningen är deras egen ensak. Men förklarar man vad skadorna vid en olycka kan kosta samhället, brukar de flesta förstå.