Hundratals barn kan byta till folktandvård

Flera privata tandvårdskliniker tar inte längre emot barn och unga. Det kan sätta stor press på Folktandvården i kommunen. Där säger man dock att man är väl rustad.

Folktandvården kan få ett rejält tillskott på unga patienter. Klinikchefen menar att man kommer att vara väl rustade för det.

Folktandvården kan få ett rejält tillskott på unga patienter. Klinikchefen menar att man kommer att vara väl rustade för det.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2018-04-28 08:00

Landstingets avtal med de privata tandvårdsklinikerna har ändrats. Det är främst nivåer i ersättningsmodellen som ser annorlunda ut. Avtalet har gjort att flera privata aktörer inte längre anser sig ha möjlighet att behandla barn och unga.

För sedan 1 januari 2018 har alla barn och ungdomar mellan 0-22 år rätt till fullständig och kostnadsfri tandvård, 2019 sätts den övre gränsen till 23 år.

Innan det nya avtalet började att gälla fanns sex privata kliniker i Västerviks kommun som erbjöd barn och ungdomar tandvård. Nu är det två kvar. Det säger Nathalie Persson på planeringsenheten på landstinget i Kalmar län.

– I länet är det 17 privata aktörer som förut tagit emot barn och unga som valt att inte skriva på det nya avtalet, säger hon.

Hon säger också att flera privata kliniker anger den differentierade ersättningen som skäl till att de inte skriver på.

– Ersättningsmodellen innebär att man ska lägga mer resurser på dem som har tyngre tandvårdsbehov, säger hon.

Nathalie Persson säger att även om flera nu valt att inte skriva på, så kan det tillkomma fler privata kliniker efter hand.

Hos branschorganisationen Privattandläkarna är nära 75 procent av de privata tandläkarna i landet medlemmar.

Vd Merit Lindberg säger att det finns ett par huvudskäl till att många av deras medlemmar inte skrivit på.

– Det finns en fast ersättning för barn som inte är baserat på deras vårdbehov, och det har blivit allt fler som omfattas av gratisvården i och med den höjda åldersgränsen. För mindre vårdgivare finns det en för stor ekonomisk risk eftersom man inte vet hur mycket vård patienterna kräver.

Hon fortsätter:

– De senaste årens flyktingströmmar till Sverige har också gjort att fler barn och ungdomar med sämre tandhälsa behöver enormt mycket vård.

Merit Lindberg vill se en annan ersättningsmodell.

– Vi anser att det ska utgå fast ersättning men också en del som ska vara åtgärdsbaserad, säger hon.

Det rör sig om cirka 700 barn och unga som tidigare haft privat tandvård och som nu ska välja. Antingen väljer de det privata spåret och ansluter sig till de två kliniker som fortfarande erbjuder tandvård för unga, eller så kan de gå över till Folktandvården. Det kan alltså bli en stor tillströmning av unga patienter för tandvården.

Ann Ingmarsson Hultquist är klinikchef för Folktandvården i Västervik och Ankarsrum. Hon säger att belastningen kan bli större, men att man står väl rustade inför en eventuellt ökning av patienter.

– Det är klart att det här påverkar vår verksamhet, men ännu vet vi inte hur mycket. I vår verksamhet är barn en prioriterad grupp, de kommer inte att märka av det här, säger hon.

Hon är inte orolig för en eventuell tillströmning av patienter och hur det påverkar resten av verksamheten.

– Vi kommer till hösten få tillbaka två tandläkare som varit barnlediga och några andra ska gå upp i tid. Vår bemanning ser bra ut.

Anne Bergström är klinikchef för Folktandvården i Gamleby. Inte heller hon är orolig.

– Alla är välkomna till oss och vi har en bra bemanningssituation i höst.

Finns det risk att andra grupper får vänta längre på besök?

– Vårt köläge ser bra ut. I dagsläget ser jag inte problem med det här, säger hon.

Så funkar det

Sedan 1 januari 2018 har alla barn och ungdomar mellan 0-22 år rätt till fullständig och kostnadsfri tandvård, 2019 sätts den övre gränsen till 23 år.

Alla barn är i grunden listade på den Folktandvårdsklinik som ligger närmast folkbokföringsadressen. Vårdnadshavaren kan fritt välja tandvårdsklinik bland alla länets Folktandvårdskliniker eller hos privata vårdgivare som landstinget har avtal med.

Gör man inget aktivt val innan 1 juli i år blir man automatiskt placerad hos Folktandvården.

Man kan när som helst välja om genom att fylla i och skicka in en blankett.

Källa: Landstinget i Kalmar län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!