Det var länge sedan en presskonferens efter ett kommunstyrelsemöte var så välbesökt. Utöver stamgästerna VT och Västerviksposten, näravarar en stark delegation från Uppdrag Granskning. Tre kommunikatörer från kommunen finns på plats och förbereder.
Det extrainsatta kommunstyrelsemötet handlade om ett enda ärende: Advokatfirman Gärde och Partners "granskning med anledning av uppgifter som framkommit vid Sveriges Televisions granskning av Västerviks kommun".
När Uppdrag Granskning intervjuade politikerna Tomas Kronståhl (S) och Harald Hjalmarsson (M), samt förvaltningschefen Ulf Kullin, spelade kommunen själv in intervjuerna. Utifrån de frågor som Uppdrag Granskning ställde så bestämde man sig för att undersöka ett antal omständigheter.
Advokatbyrån har gått igenom intervjuerna, flera timmar inspelat material, samt de handlingar som Uppdrag Granskning begärt ut. Det ska röra sig om i storleksordningen 3 000 – 4 000 dokument.
Advokatbyrån pekar bara ut en tydlig oegentlighet:
Harald Hjalmarsson maskerade meningar i två mejl som skulle lämnas ut till Uppdrag Granskning. Där finns det två möjligheter enligt rapporten: Justitieombudsmannen skulle kunna välja att ta upp ärendet. Det kan leda till kritik mot Hjalmarsson och Västerviks kommun.
Harald Hjalmarsson skulle även kunna anmälas för tjänstefel. Det "torde vara klarlagt att hans avsikt var att dölja för sökande att de två meningarna överhuvudtaget existerade. Detta är en omständighet som tyder på att Hjalmarssons underlåtenhet kan komma att bedömas som uppsåtlig.", står det i rapporten.
Däremot konstaterar man att kommunen inte har någon skyldighet att anmäla Harald Hjalmarsson för tjänstefel.
Det oklart hur kommunen agerar. Både HR-chefen Sofia Eldh och kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl sade vid presskonferensen att man precis fått rapporten, och inte hunnit sätta sig in i detaljerna. Man vill även se det färdiga tv-programmet.
En timme innan presskonferensen drogs en sammanfattning av den 50 sidor tjocka rapporten för kommunstyrelsens ledamöter. Där fattades inte något beslut om hur man ska gå vidare. Man godkände informationen, och rapporten kommer att återkomma vid ett senare sammanträde.
Rapporten offentliggjordes en vecka innan Uppdrag Gransknings första reportage från Västerviks sänds.
Hade advokaterna en deadline då rapporten skulle vara klar?– Uppgiften var att den skulle göras så snabbt som möjligt, men det fanns ingen deadline, säger kommundirektör Anders Björlin.
Flera punkter som undersöktes handlade om oppositionsrådet Harald Hjalmarssons agerande. Han tycker att det är bra att rapporten kommit nu.
– Jag hade gärna sett att den kommit ännu tidigare. Det har varit väldigt mycket spekulationer under en tid.
Han tycker att rapporten friar honom från en rad av de anklagelser som han tycker framkommit i Uppdrag Gransknings intervjuer: att han skulle har särbehandlat Björn Ulveaus och Alm Equity, och att han skulle ha varit jävig i vissa frågor.
– Jag kritiseras på en punkt, och det handlar om det jag berättat om tidigare: Utlämnandet av mejl. Jag gjorde fel där. Det gjordes under stress, och är det dummaste jag gjort.
Onsdagen den 14 mars sänds det första avsnittet som kommer att handla om Slottsholmen. Veckan därpå ägnas ett halvt program åt förlängningen av landningsbanan.
– Det krävdes mer än ett program. Det är komplicerade ärenden för de som inte följt dem, och det är intressanta historier båda, säger Lars-Göran Svensson, producent på Uppdrag Granskning.