Han visar upp sina 140 mopeder

Inne i Bo Ellergrens 40 kvadratmeter stora museum finns mopedhistoria från första världskriget till nutid. Alla mopeder har en unik berättelse och Bo kan dem alla.

6 maj 2019 13:00

1998 gick flyttlasset från Stockholm till Hjorted för Bo Ellergren, eller Bosse som han kallas, och sambon Pamela. Efter en tids letande i bland annat Blekinge fastnade paret för ett gult hus, vackert beläget vid sjön Hjorten. När renoveringen var färdig fick den pensionerade Bosse helt plötsligt tid för ett gammalt intresse. Nämligen de stilfulla och eleganta mopederna från 50-talet.

– Jag köpte ett par tre stycken men sedan blev det mer och mer, förklarar Bosse och skrattar.

Uthuset blev fullt av mopeder, källaren likaså. Bosse byggde ett garage som blev fullt. Till slut blev även bastun inne i huset full av mopeder.

– Det var mopeder precis överallt. Jag bara köpte, det var ju nostalgi. Jag hade sökt en speciell motorcykel i flera år, en Velocette, och till slut hittade jag den i Vetlanda. Jag for dit som en raket och när vi kom hem så frågade jag min fru: "Snälla Pamela kan jag inte få ha den här fina motorcykeln i hallen?"

Och den där engelska Velocetten blev startskottet för ett 40 kvadratmeter stort mopedmuseum – mitt på gården. Bosse visar oss runt och berättar unika historier om varje moped. En är av samma modell som Per Oscarsson åkte runt på i "Änglagård". Det finns också en ambulansmoped som användes i Hjorted under andra världskriget. Med sin Volvo 945:a har han hämtat mopeder från Örnsköldsvik i norr till Medelhavet i söder.

– De allra flesta hittar jag via olika annonser och på E-bay, säger han.

Ett av museets senaste tillskott är något alldeles speciellt. Ett holländskt museum erbjöd Bosse att köpa en liten motorcykel från andra världskriget.

– Den släpptes ner i fallskärm över Normandie. I år det 75 år sedan Dagen D så vi tänkte att vi skulle göra något speciellt med motorcykeln.

Bosse lyckades hitta fallskärm, en uniform från en engelsk fallskärmsjägare, hjälm och kängor.

– Pamela gjorde all rekvisita och det blev en liten temautställning av det hela.

Första maj till sista september har museet öppet och under sommarveckorna är Bosse där varje dag.

Det är ett gediget arbete du lägger ner. Vad får du tillbaka?

– Inte pengar. Men kontakten med trevliga människor får jag.

Men vad tycker Bosses sambo Pamela om att bo bland hundratals mopeder?

– Det är oftast roligt, men det kan bli lite för mycket, säger hon och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Gustafsson