Han följde fullmäktigedramat från sjukhus

Sverker Thorén gläds åt det nya uppdraget som kommunfullmäktiges ordförande.

23 oktober 2018 17:30

– Läkarna skämtade om att de var oroliga för min puls när jag lyssnade på direktsändningen från kommunfullmäktige igår, säger Sverker Thorén.

Han befann sig på sjukhuset, men lyckades ändå på sätt och vis bli huvudperson vid kommunfullmäktigemötet.

En brokig majoritet röstade fram honom till ordförandeposten, och den rödgröna koalitionen fick se sig besegrade i mandatperiodens första tunga omröstning.

Sverker Thorén är hedrad över det nya uppdraget.

– Jag tycker inte att det är helt fel med en mittenpolitiker med tanke på den politiska situation vi har i kommunen.

Han lägger till att han under hela sin politiska karriär tagit upp demokratifrågor.

– Jag har nästan blivit förlöjligad: "Men vi har väl demokrati!" Jag har ändå tyckt att det varit viktig att fördjupa och utveckla de demokratiska arbetsformerna. Jag har lagt motioner om allt från medborgarförslag till sammanträdestiderna för fullmäktige. Jag har en lista på saker som jag vill genomföra.

De rödgröna har kritiserat Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna för att de lyckades rösta fram Sverker Thorén med stöd av Sverigedemokraterna och Socialisterna. Det har ställts frågor om den brokiga majoriteten kommer att göra gemensam sak i flera frågor. Thorén avfärdar det resonemanget:

– Den som följt mig, Liberalerna och vår partiledare vet att vi inte kommer att föra diskussioner med Sverigedemokraterna och Socialisterna. Att de väljer att rösta på samma förslag som oss är en annan sak.

När han följde fullmäktigemötet säger han sig ha märkt hur tonläget blev mer uppskruvat.

– Jag vill inte bidra till att det skruvas upp ytterligare.

Men han säger att den rödgröna koalitionen borde ha gjort ett bättre fotarbete. Med tanke på att man är en minoritetskoalition så borde man ha kallat samman gruppledarna i de tio partierna för att diskutera vem som skulle bli kommunfullmäktiges ordförande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson

Ämnen du kan följa