– Jag blev förvånad, glatt överraskad. Både vi, våra kunder och miljön tjänar på detta, säger Anders Gunneheim som är ordförande i Västervikshjälpen som har sin secondhand-butik i Allén i Västervik.
På Bistånd Östeuropa var reaktionerna ungefär desamma på tisdagsförmiddagen strax efter att Hui gått ut med sitt val.
– Det var oväntat men gud så roligt!, utbrister Nadja Fadjukov som tillsammans med sina kollegor är i full färd med att förbereda inför lördagens julmarknad när vi tittar in.
Både Anders Gunneheim och Nadja Fadjukov har märkt av att det på senare år blivit mer acceptabelt att köpa begagnade presenter till jul och födelsedagar.
– Men man köper nog fortfarande till sig själv i första hand, när det kommer till begagnade kläder, säger Gunneheim.
Gun Viremhem på Hand i Hand i Gamleby är inne på samma linje:
– Jag upplever att det är en trend sedan åtminstone ett par år tillbaka att fler och fler köper begagnat inför julen.
– Förr var det mest ungdomar som handlade plagg second hand, det blev en trend, men nu gör även äldre det. Folk handlar till barn, barnbarn, syskon och föräldrar, säger hon och fortsätter:
– Det är en bra grej som Hui gör tycker jag, att utse det återvunna plagget som årets julklapp. Det uppmuntrar människor att tänka och agera mer hållbart.
Hui motiverar valet av Årets julklapp 2018 med att det återvunna plagget "speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion".