Birgitta Rasmusson anländer till Hallingeberg full av energi. Hon kommer resande från föredrag i Borgholm och ska, efter detta besök i Tjust, åter söderut mot Kalmar. Hon säger att det blir några föredrag per månad. Mer hinner hon inte med. I år har hennes kalender varit fulltecknad i och med inspelningen av tv-programmet ”Hela Sverige bakar” och kokboksförfattande. Med sig till Hallingeberg har hon sin nya bok ”Birgittas bästa julkakor”.

– I många år har jag försökt få en släktings recept på korintkakor. De smakade himmelskt. Men familjerna håller hårt på sina recept och jag fick aldrig tag i det riktiga. Jag har dock rekonstruerat det och tycker jag kommit nära och det finns med i min nya bok, säger Birgitta Rasmusson.

Kafferep startade någon gång runt 1850 och företeelsen levde vidare ända fram på 1960-talet. Till en början var det en bjudning enkom för damer. Den enda möjlige mannen var prästen.

Artikelbild

| Kafferep. Birgitta Rasmussen berättade om kafferepet och dess historia.

– Och varför heter det kafferep? Jo, kvinnorna hade alltid något för händer och en vanlig sysselsättning var att repa upp garn och ta vara på det till nya stickningar. Kafferep kommer alltså av verbet repa.

Runt juletid var en av traditionerna att bjuda på julkaffe. Då handlade det om att smaka på varandras julkakor.

– Det var oerhört traditionsbundet och det gick inte an att avslöja några recept.

Till julen hör förstås pepparkakan. Den kom i många olika former; Engelsk pepparkaka, vanlig pepparkaka, mycket goda pepparkakor och goda billiga pepparkakor.