Testerna genomförs i form av muntliga och skriftliga intervjuer och i dag är det Leo Anderssons tur att visa hur hans förståelse förmatte ser ut. Han får börja med att räkna uppåt, och vid 115 stoppar läraren Jenny Rickardsson honom.
– Det där var ju inga problem, säger hon, gör en high-five samt en markering i sina papper.
Testet fortsätter. Med hjälp av tärningar, klossar och gem får Leo redogöra för olika sakers antal samt tillämpa begrepp som fler, färre, dubbelt och hälften.
Det märks att han har god förståelse för talen och deras relationer till varandra, något som han också bekräftar när han sammanfattar sina första månader som förstaklassare:
– Jag trodde att skolan skulle vara tråkig och jobbig men det är jätteroligt. Särskilt att jobba med matte, säger han.
Ibland blir det lite krångligare, som när han ska uppskatta antalet föremål han bara fått se en kort stund. Eller tala om hur mycket hälften av något är. Jenny stöttar upp med rätt antal legoliknande klossar. När Leo ser klossarna framför sig är det inga problem att halvera, fördubbla och dra ifrån.
I bedömningsmaterialet finns tre kolumner med olika krav. Klarar eleven utan svårigheter kraven på mellannivån skruvar man upp testet lite och ser om eleven klarar även den högre nivån. Är mellannivån för svår sänker man ribban lite.
Jenny Rickardsson har inget emot att genomföra testerna enligt de nya kraven. Men hon erkänner att det kan vara lite stressigt att få in dem i organisationen.
– Jag kan inte göra det vid tillfällen då jag är ensam med eleverna så det kräver en del planering, säger hon.
Fördelarna är, menar hon, att hon tvingas avsätta gott om tid till varje enskilt barn. Vissa moment kan dessutom genomföras inom ramen för den ordinarie undervisningen. Som där eleven ska visa att den förstått innehållet i en uppläst berättelse.
– Jag läser redan nu för barnen varje dag och pratar om innehållet. Så det testet kan jag göra genom att efter lässtunden fokusera på en enskild elev och ställa frågor på det vi läst.
När testerna är genomförda är det dags för nästa utmaning – att tillgodose alla elevers behov.
– Det kan vara svårt ibland men samtidigt är det ju det som är tjusningen med det här jobbet. Även om man ibland känner att man skulle behöva klona sig, säger Jenny Rickardsson och skrattar.