En svart kväll för de rödgröna

Det blev sämsta tänkbara start på mandatperioden för den rödgröna koalitionen. De övriga partierna röstade fram Sverker Thorén (L) till kommunfullmäktiges ordförande.

22 oktober 2018 21:30

Den rödgröna koalitionen, som deklarerat att man vill leda kommunen de kommande fyra åren, hade fört fram Gunnar Jansson (S) som ordförande och Annette Torstensson (C) som förste vice ordförande.

Harald Hjalmarsson (M) vände upp och ner på alltsammans när han höll ett anförande som mynnade ut i att han nominerade liberalen Sverker Thorén. Därefter klev, vad som brukar vara en svuren fiende till både Moderaterna och Liberalerna, upp i talarstolen: Johannes Regell från Socialisterna höll ett anförande där han sade att båda ordförandekandidaterna kom från nedskärningspartier, men att han tyckte att Sverker Thorén var bäst lämpad på det personliga planet av de två.

Därefter kom nästa skräll: Även Sverigedemokraterna kungjorde att man tänkte rösta för Thorén.

Från de rödgröna hördes inlägg från framförallt Anna Bodjo som ifrågasatte vad det var för gruppering som förde fram Sverker Thorén.

När det var dags att gå till beslut var stämningen på noll. Man kunde inte ens komma överens om möte behövde ajourneras för förhandlingar och kaffe, eller om man kunde gå till beslut direkt. Det fick bli votering.

Kaffefalangen vann – dessvärre var kaffet inte färdigbryggt. Däremot hann man med korta överläggningar, innan det blev sluten votering med papperslappar i en urna.

Sverker Thoren vann med siffrorna 29-25. Kort därefter röstades även moderaten Peter Johansson fram som förste vice ordförande. De rödgröna fick nöja sig med Annette Torstensson som andre vice ordförande.

Efteråt var kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) besviken:

– Det förvånar mig att Liberalerna så tydligt lutar sig mot Sverigedemokraterna.

Liberalerna å sin sida sade till VT att valet av fullmäktiges ordförande inte är en fråga om politik, utan att välja en person med brett förtroende. Det resonemanget köpte inte Dan Nilsson:

– Det är politisk post som är politiskt tillsatt.

Vad får förlusten för betydelse för det fortsatta politiska arbetet i kommunen?

– Det vet jag inte. Vi kommer att fortsätta de breda diskussioner som vi haft med de övriga partierna. Vi får se hur de tänkt sig fortsättningen. Om man tänkt sig en koalition med Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Socialisterna så säger jag "lycka till", svarar Dan Nilsson.

Vad tyckte kvällens segrare Sverker Thorén? Det vet vi inte. Han hade fått förhinder och kunde inte delta vid fullmäktige. Partikamraten Björn Holgersson var desto mer nöjd:

– Han är som gjord för uppdraget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson

Ämnen du kan följa