Doktorns uppmaning: stanna hemma

Är det okej att gå till jobbet även när man är förkyld? Ja, svarar 34 procent av befolkningen enligt en undersökning som gjorts av hälsobolaget Essity.

31 januari 2018 20:30

Sjuknärvaro har blivit ett begrepp precis som ”vabruari”, det vill säga februari som är den månad då flest sjukskriver sig eller stannar hemma med sjukt barn, det vill säga ”vabbar”.

En tredjedel av befolkningen, 32 procent, tycker att det är egoistiskt att komma snorig och hängig till jobbet och 19 procent blir direkt upprörda över kollegor som gör det. 17 procent uppskattar däremot arbetskamrater som biter ihop och jobbar trots att de känner sig lite krassliga.

Bertil Kaijser, överläkare vid Mikrobiologiska laboratoriet på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg menar att det bara finns ett sätt att förhindra smittspridning:

– När du är förkyld så stanna hemma, framför allt under de första dagarna av sjukdomsförloppet då vi smittar som mest.

Han betonar vidare, i pressmeddelandet från Essity, att handhygien – föga förvånande – är viktigt för att minska smittspridning.

– Tyvärr visar vår undersökning att vi slarvar. 16 procent låter bli att tvätta händerna efter toalettbesök och inte ens hälften tvättar händerna efter att man snutit sig.

Därför blir vi sjuka på vintern

Ett orsak till att vi normalt drabbas av fler infektioner under vintern är att vi då umgås mer tätt tillsammans inomhus, vilket ger smittorna bättre chanser att sprida sig och få fäste.

Så håller du smittorna borta:

Genom god handhygien. Att regelbundet tvätta sina händer ordentligt är ett bra skydd.

Genom att använda handsprit, vilket tar död på virus och bakterier som förts över från till exempel rullbandet i rulltrappan eller knapparna på bankomaten.

Att alltid nysa i armvecket eller i näsduk skyddar inte dig själv från att smittas – men eventuellt kan du skona dem i din närhet, eftersom de virus som ger vintersmittor är luftburna.

Källa: www.doktorn.com

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Gometz

Ämnen du kan följa