"Det ska bli en underbar återkomst"

Lena Willemark återvänder till Västervik och Visfestivalen för andra gången. "Vi tycker att det ska bli otroligt kul att få komma till Västervik".

11 juli 2019 08:00

Folkmusiksångaren Lena Willemark, 59 år, kliver fredagen den 12 juli upp på scen tillsammans med musikerna Jonas Knutsson och Mats Öberg. Tillsammans är de aktuella med nya albumet Svenska Låtar. Albumet innehåller en rad båda äldre och nyare klassiska låtar, tolkade av trion.

– Vi bestämde oss för att vi ville göra ett helt projekt med de svenska favoriterna. Alla de artister vi vuxit upp med. Vi satt med ett stort smörgåsbord att välja från, men det var också svårt, berättar Lena.

Albumet, som släpptes i februari, innehåller trions tolkningar av artister som Eva Dahlgren, Cornelis Vreeswijk och Evert Taube. Lena berättar att trion till slut valde de artister och låtar som ligger dem närmast om hjärtat.

– Vi har valt såna låtar där budskapet alltid är aktuellt. Sen har vi skapat vår egen ingång, vilket gör att det blir väldigt personliga tolkningar.

Hon berättar om trion, som har spelat länge tillsammans men inte hela tiden.

– Det är bra att vi inte alltid spelar med varandra. Det gör att vi blir nyfikna på varandra. Vi är olika men ihop kompletterar vi varandra och skapar något alldeles nytt. Vi älskar att spela tillsammans, man skulle kunna säga att vi är kära i varandra musikaliskt.

Lena är uppväxt i Älvdalen, Dalarna. Det var där, under barndomen, som hennes kärlek till musiken föddes.

– Jag brukade klättra upp i en björk, sitta där och titta ut över norrsken eller grönska, samtidigt som jag sjöng. Jag tror att jag snarare sjöng än pratade när jag var liten, berättar hon.

Lena förklarar att för henne är musiken allt.

– Den är mitt liv, mitt språk och min kärlek. Det fantastiska med musiken är att den öppnar upp både inåt och utåt, hos mig som sjunger men också hos publiken. Det gör att vi alla möts i en närvaro och en samvaro.

År 1990 var det år som Lena sist uppträdde på Visfestivalen. Den gången tog hon emot Fred Åkerström-stipendiet. Ett stipendium som delades ut i samband med Visfestivalen till en artist som arbetat med eller utvecklat den svenska vismusiken. Nu, snart 20 år senare, ser hon fram emot att få återvända till Västervik för att låta publiken ta del av de gamla klassiska låtarna, på ett nytt vis.

– Den platsen och festivalen har ett speciellt rum i mitt hjärta. Dessutom är ju Visfestivalen själv en klassiker, precis som det vi håller på med. Det ska bli en underbar återkomst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Moa Dahlgren

Ämnen du kan följa