Det var för att förbereda en eventuell stängning av skolor och förskolor som kommunen gick ut med en uppmaning till arbetsgivare och föräldrar. Man ville få in anmälningar från personer som hade samhällsviktiga funktioner, och som enligt lagen har rätt till kommunal omsorg för sina barn även efter en stängning.
Kommunen uppmanade arbetsgivare att gå in på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida för att få vägledning om vad som klassas som samhällsviktig verksamhet.
Några områden som kan beröra Västerviks kommun från MSB:s lista är:
* Omsorg och sjukvård.
* Offentlig förvaltning. Det handlar både om kommunens ledning, men också att det finns nödvändig skola och barnomsorg.
* Handel och industri som är nödvändig för att övriga samhällsviktiga funktioner ska fungera. Man pekar särskilt ut livsmedel, läkemedel och medicinsk utrustning.
* Finansiella tjänster. Det är viktigt både för privatpersoner, företag och offentlig sektor både att finanssystemet är stabilt och att reglerna i systemet efterlevs.
* Information och kommunikation. Där finns både massmedier, postväsendet och funktioner som är nödvändig för att elektronisk kommunikation ska fungera.
* Basfunktioner som energi, renhållning, väghållning och vatten.
* Polis, räddningstjänst och bevakningsfunktioner.
* Socialförsäkringar. Utbetalningar av pensioner och a-kassa måste fungera även i kristid.
* Transporter som är nödvändiga för att de övriga samhällsviktiga tjänsterna ska fungera.
Även Västerviks kommun behöver gå igenom riktlinjerna som alla andra arbetsgivare:
– Vi har gett förvaltningarna i uppdrag att se över vad som är samhällsviktig verksamhet, vilken del i den samhällsviktiga verksamheten som är prioriterad och vilken personal som är nödvändig, säger Sofia Eldh, kommunikations- och HR-chef på Västerviks kommun.
Även om man har ett samhällsviktigt uppdrag är det inte säkert att man är berättigad till barnomsorg: Har man en partner som inte har ett samhällsviktigt uppdrag förväntas denne sköta barntillsynen.
Sofia Eldh säger att inventeringen också handlar om att ha en planering för hur verksamheten kan fortsätta om epidemin skulle bli omfattade i Västerviks kommun:
– Enligt vår pandemiplan ska vi veta vilka prioriteringar arbetsplatserna behöver göra om de skulle drabbas av 25, eller 50 procents frånvaro.