Då ska kommunens stolar fyllas

På måndag är det sammanträde i kommunfullmäktige. Företrädare till viktiga poster ska väljas, och vår kommunreporter spår debatt om höjda taxor inom äldreomsorgen.

15 december 2018 21:00

Dagsammanträdet på måndag ser ut att bli ett omröstningarnas möte. Flera viktiga poster ska bemannas.

– Det är vid decembersammanträdet som man väljer personer till alla nämnder och styrelser. Det handlar exempelvis om ordförandeposten i kommunstyrelsen, de olika nämnderna och styrelsemedlemmar till de kommunala bolagen.

– Politikerna har ofta flera småuppdrag som inte många tänker på, exempelvis uppdrag i olika styrelser, säger Ulrik Alvarsson, kommunreporter på VT.

Striden om ordförandeposten i kommunstyrelsen verkar vara avgjord på förhand.

– Det rödgröna minoritetsstyret har förvissat sig om att man har nödvändigt stöd. De borgliga partierna har också valt att inte utmana. Om man tar strid handlar det om komplicerade röstningsförfaranden som nog inte leder något vart, "mycket skrik för lite ull", helt enkelt.

En fråga som Alvarsson spår kommer vålla debatt är den om höjda taxor inom äldreomsorgen, bland annat höjs avgiften för de med mat i hemtjänsten med 25 procent, från nära 50 kronor per portion till 64 kronor.

– Innan har socialnämnden subventionerat maten men i och med sämre ekonomi och stigande kostnader efter senaste upphandlingen så anser man inte att man kan göra det längre.

Vänsterpartiet valde att inte delta i beslutet i kommunstyrelsen, Sverigedemokraterna var emot höjningen.

– Det är inte otänkbart att även Socialisterna kommer att argumentera emot en höjning av priset.

VT startar sin livebevakning av kommunfullmäktige vid klockan 13 på måndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa