Cirkus för integration på Marsbäcken

En stor cirkussatsning för barn och unga planeras på Marsbäcken – med särskilt fokus på integration.

10 mars 2016 05:30

Det är mycket på gång på Marsbäcken, strax utanför Västervik. Scoutgården har nyligen förvandlats till asylboende, och en stor upprustning är i gång. Nästa projekt som kan bli verklighet är "Cirkus för integration", en ambitiös satsning som förhoppningsvis ska mynna ut i en varaktig ungdomsverksamhet för Tältvarieténs vänner.

Varietétältet som tidigare stått i Fårhult ska flyttas in till Marsbäcken, och i juni planeras en multikulturdag för alla åldrar.

– Vi hoppas få hit "Clowner utan gränser", säger Janne Näsström, initiativtagare och den som äger tältet.

Tanken är att multikulturdagen ska bli startskottet för en större satsning på cirkus och varieté för barn och ungdomar. Norrköpings Cirkus & Varietéförening har planerat att förlägga sitt sommarläger till varietétältet på Marsbäcken under augusti – och efter det ska barn och unga kunna träna en kväll i veckan med instruktörer i olika discipliner.

Det hela ska mynna ut i en stor föreställning på Marsbäcken innan skolavslutningen 2017, som barnen och ungdomarna, tillsammans med sina föräldrar, genomför själva.

– Vi vill köra ett antal föreställningar för skolor, äldreboenden och LSS-boenden. Det är viktigt med ett mål för verksamheten. Det här blir något som de skapat tillsammans och är stolta över, säger Janne Näsström.

Flyktingar och asylsökande kommer att vara särskilt inbjudna till "Cirkus för integration", och Janne Näsström tror att just cirkus och varieté lämpar sig väl som gemenskapsfrämjande aktivitet. Få har testat cirkus tidigare, vilket gör att de flesta är på samma nivå. Det finns dessutom mängder av olika discipliner – allt från trapetskonst till att spela på såg.

Finansieringen är inte löst än, men Tältvarieténs vänner har sökt pengar från Allmänna arvsfonden och Västerviks kommun. Sparbanksstiftelsen Tjustbygden har redan satsat 150 000 kronor i det pågående projektet.

Utöver "Cirkus för integration" händer det en hel del annat i tältet på Marsbäcken i sommar. Tältet ska fungera som en slags folkpark i Västervik, och redan nu är tunga akter på gång att bokas. Lasse Övling från Stiftelsen Marsbäcken hoppas att andra föreningar också tar chansen att boka in något evenemang i tältet på Marsbäcken i sommar.

– Visionen är att det är ska vara en mötesplats, där människor kan roas, få ro, utmaningar och stimulans, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!