Chansade och bokade okänd Lundell

Han bokade Ulf Lundell för 30 000 kronor och några i styrelsen undrade vad han sysslade med.

15 juni 2019 07:00

Bengt O. Edberg har engagerat sig i folkparken på många sätt. Under 1960-talet bevakade han evenemangen och sålde bilder till Norrköpings Tidningar.

– Det började med att jag upptäckte att jag kunde tjäna pengar på att fotografera, säger Bengt O. Edberg som sålde sin första bild 1958 från en svår trafikolycka i Edsbruk till Norrköpings Tidningar och Västerviks-Tidningen.

Han fotograferade Little Gerhard 1964, Lill-Babs är förevigad tillsammans med folkparkens grundare Bertil Larsson och Runo Pettersson 1962, amerikanske sångaren Paul Anka besökte Gamleby 1964, Lill Lindfors, Jerry Williams, Abba, Ted Gärdestad. Listan kan göras lång.

Senare började Bengt O. Edberg engagera sig i föreningen. Han blev artistbokare.

Allt föreningsarbete i Parken var och är ideellt.

– Jag ställde upp i alla fall, det var något särskilt, berättar han.

Han minns när han bokade Ulf Lundell. Vid den här tiden hade Ulf Lundell inte hunnit bli så känd.

– När jag kom hem och skulle redovisa för styrelsen var det många som undrade vad jag sysslade med för han kostade 30 000 och så dyra artister hade vi inte haft tidigare.

Men enligt Bengt O. Edberg drog föreningen in runt 100 000 kronor för spelningen.

– Det kom rekordmycket folk, men det var ingen som kom och klappade mig på axeln efteråt.

Han berättar också att han "sprang på" Boppers på Mallorca, något som senare ledde till en spelning i Parken.

– Vi hade alltid de artister som var populära under året.

Det gällde att hålla koll på närliggande festplatsers program så att inte stora evenemang krockade. Parken hade konkurrens, men de engagerade valde att satsa på ungdomarna för att nischa sig.

En del av Bengt O. Edbergs bilder från Gamleby folkpark finns samlade i hans bok "Lokalredaktören eller mitt liv som fotojournalist under fyra årtionden" som han gav ut 1998.

Men en del av dem är också fint inramade i Parkens skyttepaviljong. Här hänger bland annat en bild på Paul Anka och jag frågar hur det var att träffa honom.

– Man sa väl inte mycket, man kunde inget språk på den tiden, det kan man väl inte nu heller för den delen. Men han var ju en stor man så det var ju jättekul, svarar Bengt O. Edberg och skrattar lite.

Vi tittar vidare, Bengt har tagit så många bilder genom åren, både som frilansande fotograf och som lokalredaktör för Västerviks-Tidningen. Det är omöjligt att minnas allt.

– Fantastiska bilder han tagit den där Edberg, säger han med glimten i ögat när vi beundrar de inramade fotografierna.

Ett axplock från Parken

Bengt O. Edberg fotograferade många i Parken bland annat Barbro "Lill-Babs" Svensson, Lill Lindfors, Siv Malmkvist, Lasse Berghagen, Svenne och Lotta, Björn Skifs, Ted Gärdestad, Hagge Geigert, Magnus Härenstam, Little Gerhard, Charlie Norman

Musikalen Hair framfördes 1970, Povel Ramels revy Karamelloider 1972, Tjaddenrevyn Tusen och en skratt 1984.

1979 anordnades en kulturvecka i Parken med temadagar. Besökarna bjöds på jazz, revy, barnprogram, operett och ekumeniska samlingar bland annat. Arne Domnérus band uppträdde

På 1980-talet uppträdde en mängd av artister: Jerry Williams, Ulf Lundell, The Boppers, Carola, Tomas Ledin, Herreys, Magnus Uggla. Bröderna Herreys lockade 4 887 personer, Carola 6 123 personer.

Lars Winnerbäck spelade i folkparken på 2000-talet.

Källa: Bengt O. Edberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!