Budgetbeslutet sköts upp under KF

Måndagen var dagen då budgeten för 2020 skulle sättas. Något beslut blev det inte, och efteråt var båda huvudmotståndarna S och M missnöjda med utfallet av mötet.

17 juni 2019 19:47

Budgetbeslutet skjuts upp till augusti eller kanske oktober.

Besked kommer senare. Likaså vad budgeten kommer att innehålla.

Redan i fredags berättade Moderaterna att man tänkte yrka på en återremiss, att budgeten istället skulle tas i oktober.

Så gjordes också, och partiet fick med sig SD, KD och WP. Det var tillräckligt för att nå upp till den tredjedel av rösterna som krävs.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) kontrade med en uppdatering av budgetförslaget. I anförande meddelade han att de tre rödgröna ledningspartierna ställde sig bakom en rad yrkanden från Liberalerna och Vänsterpartiet. Bland förslagen fanns återinförande av både kultur- och fritidsnämnden och de särskilda undervisningsgrupperna.

Dessutom lade han också ett återremissförslag, men med skillnaden att budgeten skulle tas redan i augusti.

I de efterföljande voteringarna fick både Moderaterna och Socialdemokraternas förslag mer än tredjedel av rösterna vardera. Det innebär att båda förslagen ska beredas av kommunstyrelsen. Det blir kommunstyrelsen som avgör om budgeten kan tas i augusti eller oktober.

Efteråt låter både Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M) missnöjda.

* Dan Nilsson tycker att de rödgröna partierna genom att lyssna på V och L lagt fram en budget som kunde accepteras av en majoritet av fullmäktige.

– Vi brukar ta budgetbeslutet i juni av en anledning. De anställda och nämnderna måste få veta vad de har att agera efter. I höst ska de göra detaljbudgetar. Det blir knappt om tid om budgetbeslutet dröjer. Det enda Moderaterna åstadkommer med återremissen är att man havererar budgetprocessen.

* Harald Hjalmarsson var inte nöjd han heller. Han menar att partiet sedan i början av mars varit tydlig med att man inte tycker att majoritetens budget är tillräckligt stark. Överskottet är inte stort nog.

– När man gick med på förslagen från V och L försämrades överskottet med ytterligare 4,9 miljoner kronor. Nu är man snart nere på ett nollresultat. Om det dessutom blir ett extra kommunfullmäktige i augusti så kommer det att kosta.

Moderaterna ifrågasätter dessutom om man hinner göra något riktigt utredningsarbete om beslutet ska tas i augusti:

– De styrande partierna och tjänstemännen har inte en chans att revidera budgeten på så kort tid, dessutom under semestertider, skriver de i ett pressmeddelande.

Fanns det bara förlorare vid måndagens fullmäktige?

Efteråt sitter kommunfullmäktiges ordförande, liberalen Sverker Thorén, och pustar ut. Det har varit ett långt möte med många turer. Tidigare under dagen har man fått rådfråga en expert på kommunallagen för att se till budgetfrågan hanterades rätt.

Han konstaterar dock att S, C och MP i praktiken ställt sig bakom Liberalernas budget.

Är det ni som är dagens vinnare?

– Det får du avgöra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson