Brist på naturguider i Västervik

Allt fler är intresserade av naturupplevelser i trakterna där man bor, såväl som när man turistar. Men i Västervik finns det nästan inga naturguider.

13 augusti 2019 12:45

SR P4 Kalmar län har tidigare rapporterat om att bolaget Smålands Turism nu siktar på att utbilda fler naturguider i Småland efter ett växande behov. Enligt radiointervjun ska intresset för guidade naturupplevelser växa sig allt större, man vill helt enkelt hellre ha en person med sig som berättar om det man ser än att läsa info på en skylt.

I Västervik råder det brist på naturguider enligt Markus Nord, biträdande föreståndare på naturum i Västervik. Nord menar att det nästan inte finns några som sysslar med naturguidning i Västervik längre. Enligt honom beror detta på politiken.

– I den rådande statsbudgeten har anslagen till Länsstyrelsen minskat. I år har vi haft flera planer på guidade upplevelser här i Västervik som vi har fått ställa in, säger han.

Samtidigt är det i tiden att vilja ge sig ut och upptäcka naturen menar Nord:

– Intresset för naturen är på uppgång hos allmänheten framföralt på grund av miljökrisen. Många tänker nog att de vill se vissa djur innan de försvinner.

En som ägnar sig åt en typ av naturguidning är Johan Skoglund som driver fiskeupplevelseföretaget Fishingday.

– Folk uppskattar skärgården vi har så när vi är ute och fiskar brukar jag passa på att berätta om den och skärgårdslivet.

Skoglund tror dock att rena naturguidningar har en liten funktion i vår region i dag.

– Folk är mer nischade i dag. Det behövs mer än bara en naturupplevelse. Man behöver sammanföra naturen med någon form av aktivitet, exempelvis fiske eller klättring.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Preusse

Ämnen du kan följa