Brandmännen allvarligt skadade

De skadade brandmännen får stanna på brännskadekliniken i Linköping efter att ha fått mycket allvarliga brännskador på armar, bål och delvis i ansiktet. Olyckan ska utredas av polisen, räddningstjänsten och Arbetsmiljöverket.

25 juli 2016 09:30

I fredags kväll jobbade brandmän från deltidsenheterna med att släcka en skogsbrand i Hummelstad. När brandmännen skulle starta en bensindriven motorspruta fattade bensinen eld och tre brandmän fick den brinnande bensinen på sig. Elden träffade dem på armarna, på bålen, benen och ansiktet. Två av de värst skadade fick åka till Linköpings universitetssjukhus. Där konstaterades att de hade allvarliga brännskador på 10 till 11 procent av kroppen. Mest på armarna, men även i ansiktet och i nacken. Den tredje brandmannen fick lindrigare skador och han har fått lämna sjukhuset. – Det som hände var verkligen olyckligt, säger räddningschefen Joakim Jansson som träffat de skadade brandmännen samt inlett en utredning om det som skett.

En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats och händelsen ska utredas av tre instanser; Räddningstjänsten, Polisen och Arbetsmiljöverket.

- Vi ser det här som en olyckshändelse och det är viktigt att den utreds noga, säger Joakim Jansson.

Finns det något ni kunde gjort för att förutse olyckan?

– Det vill jag inte spekulera i just nu. De flesta olyckor går att förutse och förebygga men det finns även händelser som nästan är omöjliga att förutse.

Vilka men brandmännen kommer få av sina skador vet man inte i dagsläget. Deras brännskador är allvarliga och kan ge livslånga ärr.

– Brännskador är komplicerade och läkprocessen ser väldigt olika ut hos olika personer, just nu ser vi till att de får så bra vård som möjligt, säger Jansson avslutningsvis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Nielsen