Brandbilarnas signaler hackades

Har du hört glassbilen ovanligt många gånger de senaste dagarna? Det handlar inte om någon extrem marknadsföring inför sommaren utan helt enkelt om en service som fick en pinsam sidoeffekt.

1 april 2016 07:30

Under några dagar har samtliga kommunens brandbilar avgett fel signal. Vid en service innan påskhelgen ändrades oavsiktligt en inställning i samtliga bilars sirener – som gjorde att brandbilarna började spela den välkända glassbilstrudelutten i stället.

Klicka här för att kommentera artikeln.

Hur kunde det bli så fel?

– Ja, det kan man fråga sig, säger brandman Christian Fridsta och suckar. Förmodligen är det någon som har hackat vår programvara och när den skulle uppdateras i samband med servicen förväxlades vår siren med glassbilens. Det är oerhört pinsamt.

Hur har det påverkat ert arbete?

– Inte så mycket än så länge, utryckningarna har inte varit så många och vi har försökt köra så mycket vi kan med enbart blåljus. Det är mest på ställen där vi behöver göra oss hörda, som i Allén, som det kan bli lite konstigt. Även ambulanspersonalen tycker att det är lite jobbigt när vi har gemensamma utryckningar och kommer fram före dem.

Hur ser ni på säkerheten fram till dess att sirenen fungerar som vanligt igen?

– Vi tror att folk tack vare den här artikeln förstår vårt dilemma och respekterar att de bör hålla sig undan när glassbilssignalen ljuder, säger brandförman Jacob Sundell. Risken är annars att det blir ohållbart för oss att jobba.

Det värsta scenariot är om något skulle hända vid ett större evenemang. Inför gårdagskvällens hockeydrabbning i Plivit Trade-hallen var oron först överhängande för vad som skulle kunna hända om räddningstjänsten hade tvingats rycka ut.

– Risken är att supportrarna tror att det vankas gratis glass och hindrar framkomligheten för oss, säger Jacob Sundell.

Tack vare ett gediget arbete med att sprida nyheten om problemet på sociala medier – inte minst på hockeysupportrarnas egen Facebooksida Rödblåa fans – var det redan många som kände till den. Rödblåa fans erbjöd sig att ställa ut egna vakter vid arenan för att slussa eventuella glassfantaster till rätt utgång om signalen skulle råka ljuda. Något som vi i skrivande stund alltså inte vet hur det gick med.

När räknar ni med att problemet ska vara avhjälpt?

– Vi skulle ha lämnat in bilarna redan i tisdags, men då verkstaden hade många eftersläpande jobb efter påskhelgen blev det till att vänta. Men sent i kväll, den 1 april, tror vi säkert att felet ska vara avhjälpt, säger Jacob Sundell.

Kan du se några fördelar med misstaget?

– För mig som småbarnspappa skulle det möjligen vara att jag kan lura barnen att det är brandbilen som kommer i stället för glassbilen, så slipper man springa ut och köpa glass, säger Christian Fridsta.

Hur glassbilen ser på förväxlingen är oklart då vi inte kunnat nå representanter därifrån.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Kerrolf