Behovet av donatorer stort i länet

Just nu är det brist på bröstmjölk vid länets neonatalavdelningar. Därför efterlyser Region Kalmar län bröstmjölksdonatorer – som alltså kan göra en mycket viktig insats.

Kvinnor som har överskott på bröstmjölk kan donera. Mjölken kan doneras under de tre första månaderna efter förlossningen.

Kvinnor som har överskott på bröstmjölk kan donera. Mjölken kan doneras under de tre första månaderna efter förlossningen.

Foto: Hasse Holmberg / TT/Arkiv

Västerviks kommun2019-11-19 22:00

– Det går i cykler. Ibland har vi bra tillgång och ibland sämre, säger Veronica Berg som är barnsköterska på neonatalavdelningen och barn- och ungdomskliniken på Västerviks sjukhus. 

– Vi börjar få brist på bröstmjölk även här i Västervik men framför allt är det Kalmar som har stort behov för närvarande, och vi hjälps ju åt inom länet, förklarar hon. 

Den donerade mjölken används till små och för tidigt födda bebisar som kanske inte tål den ersättning som annars kan vara aktuell.

Att ersättning behövs kan bero på olika saker.

– Ibland har mamman inte fått igång den egna mjölkproduktionen och ibland behöver barnet mer mjölk än vad mamman i inledningsskedet kan ge, säger Veronica Berg. 

Mjölkdonation kan vara av yttersta vikt för dessa små, poängterar hon. 

Bröstmjölken innehåller bland annat antikroppar, proteiner, fett och kolhydrater. Det vill säga den näring och energi som speciellt det för tidigt födda barnet behöver.

Så vem kan donera mjölk?

– Det kan mammor till barn mellan 0–3 månader göra.

– Här på neonatalavdelningen brukar vi fråga mammor som har riklig bröstmjölksproduktion om de kan tänka sig att donera. Men nu försöker vi sprida information om detta på flera sätt, i flera kanaler, eftersom behovet är stort. 

Donerad mjölk testas, analyseras, pastöriseras och fryses innan användning. Och mammor som levererar godkänd mjölk får ersättning för den mängd som doneras, närmare bestämt 250 kronor per liter.

Bröstmjölk som doneras ges efter läkares ordination till barn som behöver den.
Bröstmjölk som doneras ges efter läkares ordination till barn som behöver den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!