Båtsällskapet fick ärva miljonsumma

Förvåningen var minst sagt stor när medlemmarna i Loftahammars båtsällskap tog emot beskedet förra året – de skulle få del av ett arv. Och någon struntsumma rörde det sig inte om.

6 september 2019 06:00

Arvet kommer från Loftahammarsbon Gunnar Leonardsson som gick bort 2018. Han var en tämligen anonym person på bygden, enligt båtsällskapets ordförande Stig Pettersson.

– Gunnar växte upp i Loftahammar men flyttade till Stockholm där han bodde och arbetade under större delen av sitt liv. Som pensionär återvände han till hembygden och blev kvar i Loftahammar fram till sin död, berättar Stig som så att säga fått lära känna föreningens välgörare postumt.

Han menar att båtsällskapets arbete med barn- och ungdomsaktiviteter – seglarskolan inte minst – var avgörande för att man fick del av pengarna.

– Gunnar Leonardsson fick inga egna barn men gladdes åt de lokala föreningarnas barn- och ungdomsverksamheter i Loftahammar, säger han.

Så hur mycket pengar rör det sig om då? Jo, inte mindre än 1,3 miljoner kronor.

– Det är väldigt mycket pengar för en förening som vid bokslut gör plus minus noll, säger en glad Stig Pettersson.

Men girig får man inte bli, menar han och berättar att föreningen nu, som ett sätt att hedra Gunnar Leonardssons minne, skänkt sammanlagt 100 000 kronor till övriga idrottsföreningar med ungdomsverksamhet på orten, nämligen skytteföreningen, gymnastikföreningen, golfklubben och Tjust IF.

Vidare har sjöräddningssällskapet fått 100 000 kronor till sin lokala verksamhet.

– Det är viktigt att pengarna stannar kvar i samhället och kommer människorna som bor här till dels, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Gometz