Yuko höll god min trots sur strömming

En bit från de sommardukade långborden i Mimersgårdens trädgård står skålar med lök och tomat bredvid ett fat med tunnbröd och en bytta smör. Och så några glansiga metallburkar i grått och rött. Yuko Yamamoto från Japan är i Västervik för att lära sig om svensk omvårdnad, och hade (o)turen att bli bjuden på - surströmming.

Japansk artighet. Yuko Yamamoto  höll minen när hon blev bjuden på svensk surströmming på Mimergården i går kväll.  Bland de svenska rätter hon provat på fördrar hon dock den ugnsbakade laxen med potatismos som hon åt häromkvällen. Foto: Anders Steiner

Japansk artighet. Yuko Yamamoto höll minen när hon blev bjuden på svensk surströmming på Mimergården i går kväll. Bland de svenska rätter hon provat på fördrar hon dock den ugnsbakade laxen med potatismos som hon åt häromkvällen. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2005-08-23 00:25
Det krävs en stor portion japansk artighet för att hålla minen. Ena mungipan åker upp. Sedan skakar hon på huvudet och sträcker sig med en rysning efter glaset med cider.
- Nej, det smakar inte så gott. Jag tror inte de här smakerna passar japaner, konstaterar Yuko. Det är för mycket salt, men ändå inte den vanliga saltsmaken. och eftersmaken stannar kvar i munnen...

Yuko Yamamoto är lärare vid universitetet i Osaka och undervisar personal och elever som arbetar inom vården. Hon är på besök i Västervik för att lära sig mer om den svenska vårdnadsmodellen med kontaktmannaskap, berättar guiden och samordnaren Shoji Hara.
I Japan visades för några månader sedan en programserie i Japan med titeln "Världens värsta mat". Där var surströmmingen med, och efter att ha sett programmet där deltagarna reagerade med kraftigt illamående har det pratats mycket om surströmming i Japan, förklarar Shoji Hara.

I Japan finns faktiskt en rätt som heter Kusaya och som påminner om svensk surströmming. Den framställs på samma sätt, men serveras något annorlunda.
- Japanerna steker sin, och då luktar det något enormt, säger Yuko och tar försiktigt en tugga av tunnbrödet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om