Yrkesutbildningar ger få jobb
Enligt Statistiska centralbyrån och LO är det svårt att få jobb efter att ha gått ett yrkesprogram. Särskilt svårt är det för tjejer.
Nattjobbande undersköterska. Josefin Johansson läste omvårdnadsprogrammets friskvårdsinriktning under gymnasiet. Idag jobbar hon natt på Rosavilla, men vill läsa till massös. Foto: Anders Liljegren
Foto:
Bara drygt 37 procent av de som har läst det estetiska programmet har jobb.
Av de som gått yrkesgymnasiet har de som sökt sig till fordonsprogrammet lättast att få jobb. Nästan nio av tio, 89 procent, har ett jobb tre år efter avslutade studier.
De som vill läsa fordonsprogrammet kan inte längre söka sig till Västerviks gymnasium, utan får söka sig till Oskarshamn eller Vimmerby.
Boel Runesson som är nybliven rektor för bland annat omvårdnadsprogrammet menar att programmet leder till möjligheter att vidareutbilda sig.
- Omvårdnadsprogrammet är mer en högskoleförberedande utbildning och mindre en yrkesförberedande, även om man blir undersköterska när man är klar, säger hon om möjligheterna för programmets elever.
Jan-Olov Andersson som också är rektor på gymnasiet tror att de låga siffrorna i rapporterna för omvårdnadsprogrammet stämmer med situationen i Västervik.
- Enligt de rapporter jag fått från lärarna på omvårdnadsprogrammet så kan det nog vara såhär även i Västervik, säger han.
Marie Schmid som är kommunens biträdande äldreomsorgschef räknar med att göra stora nyrekryteringar med start år 2008.
- Då börjar de stora pensionsavgångarna, och då räknar vi med att nyanställa.
Skillnaden mellan män och kvinnors möjligheter till jobb är stor. Enligt siffrorna har 69 procent av männen och endast 53 procent av kvinnorna jobb efter att ha gått ett yrkesförberedande program. En del av skillnaden kan förklaras av att fler tjejer än killar studerar vidare.
Josefin Johansson, 20 år, planerar att läsa vidare men har arbetat på Rosavilla enda sedan hon tog examen våren 2006.
- Nu har jag ett tremånaders vikariat, jag jobbar för Rosavillas nattpatrull. Och alla gamla klasskompisar har också arbete. Men man måste vara på hugget och visa att man verkligen vill ha jobb, säger Josefin.
- I framtiden ser jag mer jobb, även om jag kanske inte vill jobba natt hela tiden. Jag funderar också på att studera vidare till massös, säger Josefin vars arbetstid just nu är från åtta på kvällen till sju på morgonen.
Kanske är situationen i Västervik bättre för de som läst omvårdnadsprogrammet än i övriga landet där 66 procent av männen och endast 48 procent av kvinnorna har jobb efter tre år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!