Yogaföretag i konkurs – ägaren polisanmäld av arga kunder

Flera personer som bokat och betalat för en yogaledarutbildning i Indien i vinter, har polisanmält den Västerviksbaserade utbildningsanordnaren för bedrägeri. Företaget har gått i konkurs, och personerna befarar nu att de inte kommer att få tillbaka sina pengar.

Muy Santo

Muy Santo

Foto: Kollage

Västervik2024-10-12 20:00

Nyheten i korthet

  • Yogaföretaget Muy Santo i Västervik har gått i konkurs och ägaren Alejandro Garcia har polisanmälts för bedrägeri av kunder som betalat för en yogautbildning i Indien.
  • Kunderna misstänker att resan aldrig var planerad och att företaget fortsatte att sälja in nya kurser trots kännedom om den kommande konkursen.
  • Trots konkursen har Garcia öppnat ett nytt företag, vilket väckt ytterligare misstankar. Han försvarar sig med att kunderna inte kommer förlora några pengar då deras avtal var med hans enskilda firma.

En kvinna som VT talat med bokade redan i våras kursen och betalade de 37 000 kronor som utbildningen skulle kosta om hon bokade i god tid. För en kort tid sedan fick hon och de andra deltagarna veta att företaget Muy Santo, som anordnade utbildningen, gått i konkurs och att resan inte skulle bli av. 

– Samtidigt har vi sett att företaget marknadsfört nya resor och kurser på nätet, bara dagar innan konkursen. Vd:n har också startat ett nytt företag, berättar kvinnan som nu är rädd att hon ska bli snuvad på både pengarna och en åtråvärd utbildning.

– Det här är inte bara en resa, det är en utbildning för att kunna jobba som yogalärare. Vi är många som har drömt om det här och flera har tagit lån och startat egna företag för att kunna bedriva utbildningar, säger hon.

Under den gångna helgen fick flera av de personer som anmält sig till kursen i Indien ett mejl från företaget. Där beklagar man det inträffade och förklarar att konkursen är ett resultat av förlorade fordringar samt en sjukskrivning.

undefined
Kvinnorna hade sett fram emot en yogalärarutbildning i Indien. Men kursen blev inställd när utbildningsanordnaren gick i konkurs. Nu anmäler kvinnorna företaget för bedrägeri, då de misstänker att konkursen var planerad. Något som motsägs av företagets ägare.

Konkursförvaltare Bill Kronqvist berättar att det var företaget som själv ansökte om konkurs och att utredningen kan ta tid. Hur många fordringsägare det finns och hur stor skulden till dessa är, har han ännu inte hunnit sätta sig in i.

– Utredningen kommer förmodligen att vara klar i början på november, då kommer jag att kunna svara på fler frågor.

Företagets vd, Alejandro Garcia, är förkrossad när vi når honom. Både över att ha tvingats ansöka om konkurs för företaget, men också över de anklagelser som riktats mot honom. 

– Jag tycker att situationen är jätteolustig. Jag har ju absolut ingenting att dölja och förstår inte varför jag blivit polisanmäld.

Enligt polisen misstänker anmälarna att resan aldrig var tänkt att bli av, att företaget vetat detta men ändå tagit emot deltagarnas pengar och fortsatt att sälja in nya kurser.

– Det känns som om de lurat oss medvetet, säger kvinnan som vi talat med.

undefined
Västerviksföretaget har funnits i åtta år och bedrivit många kurser både i Sverige och utomlands. Att nu bli anklagad för att vara ett blufföretag är något som gör ägaren förkrossad och förtvivlad.

Att folk är ledsna och besvikna över de uteblivna utbildningarna, har Alejandro Garcia full förståelse för. Men han tycker att ilskan mot honom som företagare och människa har gått för långt.

– Att bli polisanmäld för bedrägeri, det är ganska grovt. Och att man far med osanningar och hittar på sina egna slutsatser. Det blir väldigt aggressivt och anklagande. Man vill någonstans bekräfta bilden av att vi minsann har planerat konkursen och att vi bara är ett blufföretag. 

– Men vi har funnits i åtta år. Vi har utbildat hundratals elever. Vi har funnits i både Indien och Sverige. Det har skrivits om oss i tidningarna X antal gånger. Så på vilket sätt är vi ett blufföretag? Anklagelserna om att det är någon som har suttit och planerat det här, och att det finns en "masterplan" bakom alltihopa, det blir bara jätteabsurt.

En av de saker som fått några av anmälarna att fatta misstankar är att pengarna för Indienkursen betalats in till vd:ns privata konto, inte till företagets. Det kan visserligen underlätta möjligheten att få tillbaka insatsen då det blir en privat fordran i stället för att låta den ingå i konkursboet. Men samtidigt ställer sig en av kvinnorna frågande till varför fakturan ställts ut i bolagets namn, men till ett privat kontonummer. 

– De har avtalat med min enskilda firma på grund av olika omständigheter som trots allt visat sig vara till det bättre för dessa elever. En av dessa omständigheter är bland annat en tvist vi hade med vår dåvarande bank, berättar Alejandro Garcia.

En annan sak som fått en del att haja till, var när de fick kontakt med andra personer, som drabbades av att annan resa, till Italien i våras, ställdes in. De deltagarna har fortfarande inte fått sina pengar tillbaka, och upplever att företaget håller dem på halster med löften om avbetalningsplaner. Deras fordran ingår nu i konkursboet.

Varför återbetalades inte pengarna för Italienresenärerna redan innan företaget försattes i konkurs?

– Den gruppen erbjöds ett flertal alternativ, allt från att utbilda sig senare eller att få sina pengar återbetalda. De valde det sistnämnda och då vi enligt avtal har upp till 16 månader att återbetala så hade vi en överenskommelse med dessa tjejer om återbetalning. I företaget finns inte likviditeten för detta. 

– Hade vi haft alla deras pengar så hade vi givetvis betalat tillbaka men det handlar om ekonomi och även ett försök att rädda företaget och allas investeringar, vilket kanske är naivt.

De pengar som kvinnorna betalat in, vad har de använts till?

– Det har gjorts investeringar i Indien som vi blev lurade på. Och under tiden i Indien så gjordes det stora förluster här i Sverige, bland annat förlorade fordringar. Dessutom satt vi fast nere i Indien på grund av visumproblem och det kostar också.

undefined
Företaget hade länge en yogastudio på Hamngatan i Västervik. Bilden är från augusti 2023.

Enligt Alejandro Garcia handlar de ekonomiska svårigheterna även om att företaget förlorade en stor del av sin verksamhet med tillhörande intäkter under pandemin, med tanke på att man då inte kunde resa utomlands.

Han menar att beslutet att ansöka om konkurs inte var enkelt att ta.

– Jag väljer bokstavligt att rasera allting jag byggt upp under åtta år. Genom att försätta sig i konkurs tvingar man sig själv till att få både konton och tillgångar frysta. Jag får inte ens sätta mig i min bil och resa till Danmark utan konkursförvaltarens tillåtelse. Så varför skulle vi utsätta oss för detta om vi inte var tvungna? 

Strax innan företagets konkurs startade han ett nytt företag med liknande företagsnamn. Detta är också något som fått flera av anmälarna att reagera.

– Men det bolaget startades när vi fortfarande tänkte att vi skulle köra på. I och med att vi jobbar internationellt så var tanken att vi skulle utöka till andra områden. Därför skulle vi använda oss av det bolaget i stället, för att det är ett smidigare sätt att arbeta på. 

Det nya företaget är ett aktiebolag, som är aktivt, men inte registrerat för moms och F-skatt. Enligt Alejandro Garcia bedrivs i nuläget ingen som helst verksamhet i det bolaget.

undefined
Från företagets hemsida, den 13 september 2024. Då gick det fortfarande att boka kurser i Indien.
undefined
Från företagets hemsida den 11 september 2024. Då var det fortfarande möjligt att boka och förhandsbetala för en resa till Indien i december.

Så sent som i mitten av september gick det att på Muy Santos dåvarande hemsida boka flera nya kurser till Indien, trots de växande problemen. Där erbjöd företaget också ett så kallat Early Bird-pris för en kurs med avresa i december, om man betalade in hela summan tidigare i stället för att vänta.

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Visst skulle man ha dragit i handbromsen tidigare men det är enklare sagt än gjort, speciellt när det är så extremt många förväntningar som vi ansvarar för, man väljer ofta att kämpa på trots att man inte mår bra, säger Alejandro Garcia.

För de personer som nu ligger ute med pengar för de inställda utbildningarna, är frågorna många.

– Vi har ju ändå betalat in de här pengarna i god tid inför avresa och ändå har ingen resa bokats. Vi undrar bara vart våra pengar tagit vägen. Det borde inte vara så svårt att betala tillbaka dem, säger en av kvinnorna.

Alejandro Garcia poängterar att ingen har, eller kommer att förlora några pengar på konkursen.

– De här tjejerna har ett direkt avtal med min enskilda firma. Så de kommer inte gå miste av några pengar över huvud taget. Det är ingen som är ute efter lura någon. 

Men har du de pengarna? När kan de få tillbaka sina pengar?

– Det är som jag sa till dem. Det kan dröja. Om det tar en månad, eller om det tar tre år, det vet inte jag. Alla våra tillgångar är frysta, hela mitt liv är fryst. Men de får tillbaka sina pengar så småningom. Mer än så kan jag inte lova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!