Yngve har "rastlösa ben"

Dold folksjukdom lindras bara genom promenader.

Yngve Råberg har bekymmer med sina ben. Foto: Magnus Glans

Yngve Råberg har bekymmer med sina ben. Foto: Magnus Glans

Foto:

Västervik2003-03-20 06:00
Yngve Råbergs väg till en diagnos har varit lång och slingrig. Sedan 30-årsåldern lider han av restless legs syndrom (RLS). I hans fall yttrar det sig som en spänning i benen.
- Den spänningen släpper inte om jag plockar i mig magnecyl. När jag var yngre gick jag ut i glada vänners lag och tog mig en whisky     då kändes det inte.
RLS är värst på kvällar och nätter och kännetecknande är att det bara försvinner om man rör på den drabbade kroppsdelen. De som drabbas av RLS, vilket kan vara så mycket som 20 procent av befolkningen, får svårt att sova och lider därför av sömnbrist.
- När jag var 30 var det inte alls så här svårt. Men i 50-årsåldern... Herregud som jag fick ligga och sparka fram till tre på morgnarna.
Hur många läkare han har träffat och hur många mediciner han har blivit ordinerad vet inte Yngve Råberg.
- Jag vill inte säga att läkare varit ointresserade, men de har inte trott på det.
Han har fått bra och dåliga råd, gått på akupunktur och till sist slagit näven i bordet för att få en ordentlig diagnos. Detta var 1994 efter ett mycket långt lidande.
- Jag sa till min läkare att "nu ska jag till Linköping", men det var tvunget att gå genom medicinkliniken.
Där, på Västerviks sjukhus, kom så Yngve Råberg till slut i Ulf Rollsjös vård. Efter en timmes undersökning fick han sin diagnos: restless legs.
- Jag fick den där medicinen, men jag hade inga större förhoppningar. Men efter ett par dagar förstod jag ju att det verkade. Jag kunde sitta som folk.
När det var som värst skakade hans händer och huvud och det antyddes att det kunde röra sig om Parkinsons sjukdom.
- När jag hade plockat ut medicinen var det en lättnad att jag inte hade Parkinson.
Med tanke på att RLS är så vanligt tycker Yngve Råberg att det är märkligt att det är så tyst om sjukdomen. Många lider i det tyst a     vrider sig i sängen om natten och kliver upp hålögda.
- Jag har träffat en del med den här sjukdomen. Jag träffade bland annat en kvinna, och det här förkortade säkerligen hennes liv.
- Det finns fanimig inte mycket att göra. Man stretchar och det är inte så dumt. Men när det sätter in som värst finns inte mycket att göra. Det farligaste är att man plockar i sig tabletter eller tre-fyra whisky. Det är bara att rida ut det här, hur jävligt det än är.
Själv går han promenader på nätterna för att komma hem och lägga sig igen vid tvåtiden.
Han kan vakna av att det rycker i benen. Det kallas PLMS eller periodiska rörelser i lemmar under sömn och är något som drabbar 80 procent av RLS-patienterna. Det gör sömnen mycket ytlig och är ytterligare ett skäl till sömnbrist.
- I perioder lugnar det ner sig och då sover jag djupt. Då känner jag att jag hämtar hem krafter.

Imorgon: Mer om restless legs, diagnos och behandling.
Läs också mer på patientförbundet, RLS-förbundets, hemsida www.restlesslegs.nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om