Förra sommaren började Aquavilla Floating Group bygga sin nya monteringshall utan tillstånd. Det resulterade i ett tillsynsärende, och en saftig sanktionsavgift.
– Vi vill helst inte utdöma byggsanktionsavgifter, men de är lagstiftade, så där har vi inget val, sa miljö- och byggnadsnämndens vice ordförande Akko Karlsson (MP).
Westerwikspartiet hade velat se mer empati, flexibilitet och dialog.
– Vi menar inte att nämnden eller förvaltningen, ska jobba på något speciellt sätt. Vi vill skicka en signal till riksdag och regering, som tagit fram lagarna. Lagarna gynnar inte mindre kommuner, säger Jonas Jalkteg.
Men är det inte nämndens jobb att följa lagstiftningen?
– Jo, man måste givetvis följa lagstiftningen och inga enskilda företag ska gynnas. Men om Aquavilla missat att bygglovet löpt ut så kunde man haft en dialog och informerat om att de behövde ansöka om ett nytt – och undvikit det här.
Enligt handlingarna har Aquavilla blivit informerade om att de behövde söka nytt bygglov i januari 2021. Det visste inte Jalkteg.
– Jag tycker att det borde finnas empati för att de kan ha missat det. Under pandemin har de levt med stress, utan framförhållning. Och pandemin har ju ställt till det för alla, både för företag och förvaltningen. Ärenden kan bli röriga, säger Jalkteg.
Hur stor en byggsanktionsavgift blir beror på ytan på det som byggts. Den beräknade summa var från början 1,4 miljoner, men en enig nämnd sänkte beloppet till 360 000 kronor.
Jalkteg menar att han inte blivit förvånad om Aquavilla velat flytta sitt företag, om boten inte sänkts.
Westerwikspartiets representant i nämnden, Kenneth Andersson, la inget eget yrkande.
– Här är plan- och bygglagen styrande så det fanns bara en väg, och det var att dela ut lägsta beloppet. Men det är ändå oerhört högt. Man skäms ju som Västerviksbo för att lägga en sanktionsavgift på ett företag som vill utveckla kommunen, säger Andersson, som tycker att Västerviks politiker borde skriva till regeringen och påpeka lagstiftningens konsekvenser.
De tror båda att ärendet ger företag kalla fötter när det gäller att etablera sig i kommunen.
– Ett företag kan ju packa ihop och flytta. Så är det. Vill ett företag flytta sin verksamhet drabbar det kommunen, särskilt en liten kommun som Västervik. Vi vill ju se tillväxt och utveckling, säger Jalkteg.