"Welux blev en nytändning"

Mellan 30 och 40 företag hyr lokaler i Welux industrihotell i nuläget. Det betyder att mellan 300 och 400 personer rör sig i byggnaden varje dag.

Börje Andersson tycker att företagsklimatet i Västervik är bra.Foto: Anders Steiner

Börje Andersson tycker att företagsklimatet i Västervik är bra.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-02-05 00:06
- Det varierar lite grand från månad till månad, berättar fastighetens förre ägare, Västerviksentreprenören Börje Andersson.I våras såldes Welux fastigheter till den Malmöbaserade affärsmannen Jörgen Svanlind. Men själv finns Börje kvar i byggnaden och jobbar som konsult på deltid.Det var när dammsugartillverkaren Electrolux avvecklade sin verksamhet i Västervik som Börje Andersson och Åke Sjöblom köpte den gamla industrifastigheten för den symboliska summan två kronor. Efter att de investerat 30 miljoner i lokalerna började företag efter företag att flytta in och de nya fastighetsägarna såg optimistiskt på framtiden.Initialt skapades ett 40-tal arbetstillfällen i Welux Företagscenter.- Om två år kan det röra sig om 200. Och om ytterligare ett par år kan siffran vara fördubblad, sade Börje till Västerviks-Tidningen i juli 2005.Han fick rätt. I dag arbetar mellan 300 och 400 personer i lokalerna.- Det snurrar på. Nästan varje månad etablerar sig något nytt bolag i fastigheten, och ibland försvinner något. Nu senast gick bageriet tyvärr i konkurs. Trots rådande lågkonjunktur ser Börje positivt på framtiden för Welux. - Förhoppningen är att det så småningom ska vara lika många som arbetar i byggnaden som på Electrolux tid. Och vi närmar oss det målet. Jag tror att det är rimligt att tänka sig att vi uppnått det om två till tre år.I skrivande stund bereds plats för nya butiker och industrier i lokalerna. Men avtalen är inte helt klara och därför vill inte Börje avslöja några detaljer om nyetableringarna ännu.Företagsklimatet i Västerviks kommun har förändrats mycket sedan Electrolux lades ner, menar Börje.- I flera år befarade man ju att fabriken skulle flyttas. Det gjorde att en orolig anda spred sig i Västervik. - När nedläggningen väl var ett faktum gavs utrymme för nysatsningar. - Just då fanns det många tomma lokaler i Västervik. Men när jag och Åke tog oss an Electrolux fabrikslokal tändes en gnista. Det blev en nytändning som fick fler att våga satsa på företagande i Västervik.Han berömmer kommunledningen som han menar är företagarvänlig och har intresse för näringslivet.- Tjänstemännen på kommunen är också tillmötesgående och hjälpsamma. Jag tycker att vi har ett gynnsamt företagsklimat i Västervik i dag.Men att en södra infart inte kommit till stånd än tycker han är anmärkningsvärt.- En södra infart är nödvändigt utifrån flera aspekter. Man ska inte behöva köra lastbilastransporter genom allén och stan ut till industriområdena. Ur miljö- och hälsosynpunkt är det också negativt att ha den tunga trafiken så tätt inpå människors bostäder.Nu verkar trots allt bygget av en södra infart vara på gång, vilket Börje Andersson gläds åt. I december beslutade kommunfullmäktige att tidigarelägga bygget av en södra infart till Västervik. 5 miljoner kronor i projekteringspengar flyttades från 2010 års budget till 2009, samtidigt som 50 miljoner kronor har anslagits till själva vägbygget 2010.
Tips till blivande företagare
Börje Anderssons råd till dem som funderar på att
starta företag:
Gör en ekonomiskt riktig kalkyl som kan visa på möjlig lönsamhet.Ställ in dig på att jobba betydligt fler arbetstimmar än den traditionella 40-timmarsveckan.Använd ditt sunda förnuft. Med sunt förnuft och normalt ekonomiskt kunnande kommer man långt.Var djärv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om