Webbkameror på stan ifrågasätts

Företaget Webbkameror.se i Gamleby ifrågasätts av länsstyrelsen i Stockholm. Deras webbkameror som visar direktsända bilder från bland annat Västervik kan vara olagliga.

Foto: Liljegren Anders

Västervik2007-10-20 01:08
I en artikel i DN hävdar myndigheten att webbkamerorna är att brott mot lagen om övervakning och att tillstånd krävs för kamerorna. Mats Pettersson, vd för Webbkameror.se, tillbakavisar anklagelserna.- Kameralagen säger att så länge man inte kan identifiera människor på bilderna så är det inte övervakning och då behövs inget tillstånd. På våra bilder kan man inte inte identifiera någon. Kamerorna i Västervik är placerade på VT:s hus, mot Stora torget och Grönsakstorget, och på Unos torn mot Skeppsbrofjärden och Slottsholmen samt på Ekhagens golfbana. Mats Pettersson berättar att länsstyrelsen ännu inte hört av sig till honom. - Vi har inte blivit kontaktade av dem, det är en journalist på DN som har hört av sig till dem. Vi får ta ställning till vad vi ska göra när de kontaktar oss, kanske kan vi göra bilderna sämre. Bilderna som visas är stillbilder från olika platser i Sverige, och de uppdateras varje minut. Företagets mening är inte att det ska gå att identifiera personer, utan ge ett intryck av ett ställe. Några av bilderna kan se ut som filmer, men är egentligen stillbilder som uppdateras ofta. Kameralagen gör inte heller skillnad på stillbilder och filmer.- Det vi vill göra med bilderna är att förmedla en känsla av en stad eller plats i marknadsföringssyfte. Visa om det är mycket snö i backen i Sälen eller om tigrarna på Kolmården är ute, säger Mats Pettersson. Hemsidan ger ännu inga pengar, men blir allt mer populär. Varje månad har kamerorna mellan 20000 och 30000 unika besökare.
Om du ska övervaka ett område med kameror som kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde behöver du få tillstånd alternativt anmäla det till länsstyrelsen. Du behöver inget tillstånd för att övervaka slutna områden inom företag, industriprocesser, rum inom hemmet och så vidare. Det avgörande är att allmänheten inte har tillträde. Kameror med så låg upplösning att det inte går att identifiera personer med dem, till exempel kameror som är kopplade till en webbplats, räknas inte heller som allmän övervakning även om de är riktade mot en offentlig plats.Källa: Länsstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om