Wannes medlar i konflikter – snart även vid brott

Sedan ett och ett halvt år tillbaka är Wannes van Assche medlare i Västerviks kommun. Han medlar i konflikter som spårat ur på skolor och fritidsgårdar. Men snart handlar det också om brott.

Wannes van Assche säger att konflikter i dag har en tendens att bli större än för några år sedan. Med bara ett knapptryck nås hundratals ungdomar, på Snapchat, och allt kan spåra ur.

Wannes van Assche säger att konflikter i dag har en tendens att bli större än för några år sedan. Med bara ett knapptryck nås hundratals ungdomar, på Snapchat, och allt kan spåra ur.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2023-02-20 21:00

Det kallas "Medling i konflikt" när han kallas in. Ofta kan det handla om barn i grund- och högstadieåldern som börjat att bråka. Ibland har konflikterna utmynnat i våldsamheter, men inte alltid. Det är då, när rektorerna eller fritidsgårdarna vill, som han kan kliva in.

– Innan har det ansvaret legat på Fältarna, och de har gjort ett bra jobb. Men nu har vi en tjänst som är inriktad mot de här frågorna, säger han.

Han började som socionom på Familjeenheten och fick snart frågan om han ville gå en kurs i medling.

– Min pappa har ett företag i Belgien där han sysslar med medling, så det låg nära till hands.

Han beskriver det som han blev "frälst" av den metod och process som man använder vid medling.

– Och det häftiga är att det faktiskt funkar!

Man börjar med att sätta reglerna för hur man ska uppföra sig, och hur gången ska bli. Sedan går Wannes igenom händelsen som utlöst konflikten med den inblandade. Det gör man var för sig.

– Då är det en fördel att jag kommer in som opartisk. Jag har inte haft med eleverna att göra sedan tidigare, som exempelvis en skolpsykolog kanske haft, utan kan vara helt neutral.

undefined
Wannes van Assche säger att ungdomar idag har stor empati, och får de bara tala med varandra förstår de ofta varför man agerar och känner som man gör.

Efter att man träffats och fått lyssna på den andres upplevelser av händelsen, i tur och ordning, ska man själva komma fram till förslag på lösningar på konflikten.

– Alla vill bli hörda, till och med den som utsatt någon för något. Och i medlingen måste båda parter lyssna på varandra.

– Och efter det, som sista steg, så sätter vi upp en överenskommelse som båda kan gå med på.

Han har haft åtta "fall" på kort tid, de allra flesta har slutat väl. Han berättar om ett fall som gått särskilt bra.

– Där kom man själva fram till att om man sågs i skolan skulle man nicka till varandra. Det ledde i sin tur till att man började att prata, och tillslut hänga med varandra.

Det är så medling fyller en funktion, menar han.

– Unga idag har stor förståelse för varandra, varför man känner och gör som man gör. Men man måste prata med varandra för att nå dit.

Nu är han också redo att ta emot förövare och brottsoffer, när ett brott har begåtts. Under en tid har man tagit fram en process tillsammans med polisen för hur det ska gå till.

– Det är lag på att det ska finnas "Medling vid brott" i kommuner sedan flera år tillbaka. Nu är jag redo att sätta igång, och väntar på vårt första fall.

undefined
Wannes van Assche tror verkligen på att medling kan hjälpa. Han ser bevis på det ofta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!