Vuxna fimpar – men unga fortsätter röka

Rökningen bland unga ökar något, tvärtemot regeringens uppsatta mål.
Leif Svensson, skolsköterska i Västervik, tror att det krävs hårdare tag för att nå resultat.

Simon Hult följer med kompisen Kim Bergström ut på rökpaus. Simon Hult röker dock inte.

Simon Hult följer med kompisen Kim Bergström ut på rökpaus. Simon Hult röker dock inte.

Foto: Karin Hertz

Västervik2013-03-13 09:11

Bland vuxna har både rökning och snusning minskat, men den trenden följer inte ungdomarna. De senaste åren har ungdomsrökningen snarare ökat än minskat – trots regeringens mål om att halvera rökningen 2014, jämfört med för tio år sedan.

I Västervik ser bilden ungefär likadan ut som i resten av landet. Leif Svensson, skolsköterska, tror att det handlar om marknadskrafter.

All information och alla förmaningar som getts har inte lyckats balansera upp den idealiserade bild av rökning som ges i tv-serier och filmer.

– Det är ju tonårsgruppen som man riktar sig till. Titta på Milleniumtriologin, bättre tobaksreklam får man leta efter. Lisbeth Salander är en dagens James Dean. Det finns oerhörda krafter som vi måste mönstra här.

Ett problem är, enligt Leif Svensson, att lagbrott, som att röka på skolgården, inte får några konsekvenser för ungdomarna. Kanske borde man införa något form av bötesstraff som kunde få avskräckande effekt. Han tror också att det behövs förebyggande insatser i tidigare åldrar, gärna redan på mellanstadiet.

– Att inte börja är oerhört viktigt.

Går det att nå det uppsatta målet, att halvera rökningen inom ett år?

– Det är inte svårt att nå ett mål om man bestämmer sig för det. Men det måste till något annorlunda sätt än hur man gör i dag. Någon idé måste man ha.

Leif Svensson menar att kommunen kan dra sitt strå till stacken genom hårdare restriktioner. Kommunanställda borde, precis som på många andra platser i landet, förbjudas att röka på arbetstid.

När VT besöker skolgården utanför Västerviks gymnasium ligger många fimpar slängda på marken strax intill lastbryggan, vid A-huset. Vi träffar Kim Bergström och Simon Hult, som gått ut i kylan för en rökpaus. Ja, inte Simon, han är bara med som sällskap. Men Kim började röka för flera år sedan.

– För mig var det grupptryck. Nu ångrar jag att jag började röka.

Hälsofarlig vana

Tobaksrökning är en vanlig orsak till sjukdom, lidande och förtida dödsfall i vårt land. Över en miljon svenskar röker och nästan lika många snusar.

Alla som röker skadas av sin rökning och ett 40-tal sjukdomar, varav flera dödliga, har ett direkt samband med rökning. De vanligaste är hjärt- och kärlsjukdomar, kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), lungcancer och flera andra typer av cancer.

Varannan rökare dör i förtid av sitt bruk och förlorar i genomsnitt sju- till åtta år av sin förväntade livstid. Även passiv rökning är skadlig.

Källa: Statens Folkhälsoinstitut

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om