Annelie Lockneman får VT:s kulturpris

Musikern Anneli Lockneman tilldelas VT:s kulturpris 2021. ”Det känns så otroligt kul, så häftigt”, säger hon.

Annelie Lockneman tilldelas VT:s kulturpris 2021.

Annelie Lockneman tilldelas VT:s kulturpris 2021.

Foto: Christoffer Nielsen

Västervik2021-12-17 19:00

– Jag känner mig så hedrad, jag har jobbat som kulturarbetare hela mitt liv, det här är så himla roligt!

Det är en märkbart glad Annelie Lockneman som jag träffar i hennes hem, långt ut på landet norr om Västervik.  

Annelie är kantor i Hallingeberg och Blackstad församling. Där får hon använda sitt musicerande i tjänsten, men utöver det leder hon flera körer; två kyrkokörer, två barn- och ungdomskörer och en julkör och en popkör. 

Hon berättar om sin passion för musicerande och körledarskapet. Hon har det med sig från barndomen. Hon minns en barndom omgiven av körsång och konst; ett arv hon för vidare nu. 

– Man jobbar ju i princip alltid med musik, det pågår inom en hela tiden och nu växer mina barn upp med det. Jag kan inte tänka mig att göra något annat. 

Precis som för många kulturutövare slog pandemin till hårt för Annelie. Plötsligt kunde hon inte bedriva någon verksamhet. 

– Jag kände ganska direkt att jag inte orkade att sitta och glo bara, jag måste göra saker. Det var då det där med att sjunga på Youtube kom till mig. 

Hon startade en Yotubekanal där hon sjöng sina sånger, och responsen har varit mycket positiv. Maken Roger står för tekniken, hon står för musiken och sången.  

– Som körledare, och även kantor, jobbar man mycket för att lyfta andra. Att sjunga i min Youtubekanal har blivit ett sätt att tänka lite på mig själv, att lyssna på mig själv. 

Prissumman för VT:s Kulturpris är på 10 000 kronor. Vad ska hon göra för pengarna? 

– Köpa en bättre kamera så att vi kan göra ännu bättre produktioner på Youtube! 

Västerviks-Tidningen delar varje år ut kulturpriset till en person, eller grupp, som i kulturutövandet utmärkt sig alldeles särskilt. Kulturjuryn består av undertecknad, Lotta Gometz på VT och Stadsbibliotekets Åsa Österlöf och Marcus Brännström. Juryns motivering för årets pristagare är:  

Annelie Lockneman är en mycket skicklig musiker och körledare som med stark närvaro och ett enormt driv delar med sig av sina kunskaper hos både unga och gamla i Västerviks kommun. Pandemin stoppade inte henne från att sprida glädje och lust med sitt musicerande; hon startade en kanal på Youtube för att nå ut med sin musik. I kanalen gör hon imponerande tolkningar av kända låtar. Filmerna hon lägger ut har i dag över tiotusentals visningar. Annelie Lockneman har många järn i elden och vi ser fram emot att följa hennes kulturella gärningar framåt.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!