– Hellre dagsljus än skärmljus, säger Malin Möller som njuter av sommarvädret i Stadsparken tillsammans med femåriga dottern Tindra Alfonsson.
På sommaren är det helt enkelt mer uteliv som står på agendan, att få chans att känna frisk luft.
– Sen kan det nog bli lite mer skärmtid resterande av året. Och så klart om det är dags att varva ner på kvällskvisten, säger Malin.
Familjen Hagelberg har mormor som bor i Västervik och är på besök. Mamma Martina menar att mängden skärmtid kan öka på sommaren, eftersom man spenderar mer tid hemma.
– Men man är mycket ute också, säger Martina.
Hos familjen Hagman drar man ner på skärmtid till förmån för det härliga vädret. Även om det är dåligt väder finns det alltid ett syskon, kusin eller annan lekkamrat som ställer upp på bus.
– Det är bättre och vara ute, säger nioåriga Elise.
Mamma Pauline instämmer. Dock finns det även tillfällen då skärmtid kommer väl till hands, såsom längre bilturer. Familjen bor till vardags i Oslo, men hälsar på släkt och vänner i Västervik över sommaren.
Regeln för fri skärmtid under längre bilfärder hittar vi även hos familjen Kreku/Sundberg, som är på besök från Uppsala.
– På sommaren ska man ju vara ute, säger tioåriga Elina.
Även pappa Jonas håller med om att skärmtiden minskas under sommaren. Även om man är ledig behövs det regler.
Familjen Ogebrink från Vimmerby är på besök i Västervik över dagen och familjens pojkar provar lyckan med att meta med magnet.
– De hade väl mest hoppas få upp några gamla burkar, säger mamma Linda, medan sonen Charlie snabbt tillägger:
– Nej, vi hade hoppats på att hitta en cykel.
Till slut nappade det med magnetlinan och en cykel kunde, efter lite om och men, dras upp strax bredvid Fiskarehamnen.
– Vi har ingen begränsad skärmtid på sommaren, men den konkurreras ut av andra aktiviteter.
Hur gör man då om man av olika anledningar vill se över ens barns skärmtid?
Rädda Barnen listar flera tips på sin sajt. De menar att det gäller att hitta en balans, att all skärmtid inte är negativ. Man bör även ge barnen chans till pauser och att aktivera sig på andra vis. Samtidigt bör man som förälder föregå med gott exempel och själv inte spendera för mycket tid framför skärmar.
Rent praktiskt finns skärmtidsmätare/skärmtidslås i exempelvis Iphone eller som separata appar, som hjälpmedel om muntliga regler inte fungerar.