Varför behöver regionen Ellen Key-området, och vad kan hända med området i framtiden?
I vår jakt på svar ser vi att regionpolitikerna informerades 2021 både om vilka planer som finns för Ellen Key-området, och att vissa sjukhusbyggnader är så gamla att de behöver rivas.
– Hela hus sju till exempel, där vi har BB och kvinnokliniken. Där renoverar man neonatalavdelningen men den renoveringen kanske bara klarar sig 10–15 år, säger oppositionsråd Malin Sjölander (M).
Hon fortsätter:
– Ganska många moderniseringar behövs på sjukhuset.
Ellen Key-området är den enda möjliga platsen för sjukhusets expansion. Området kan användas för nya samlade parkeringsytor, vilket skulle frigöra dagens parkeringar till nya sjukhusbyggnader, och själva skolan kan användas för administrations- och möteslokaler, vilket skulle frigöra vårdlokaler inom sjukhuset.
Det framkommer i ett inriktningsbeslut från 2021.
Samtidigt är ett är krav från regionen att byggnaderna på Ellen Key-området, förutom den äldsta huvudbyggnaden, ska kunna rivas.
I inriktningsbeslutet framgår även att gamla sjukhusbyggnader "behöver rivas för att ge plats åt nya".
När vi försöker reda ut vilka sjukhusbyggnader som behöver rivas sätter regiontjänstemännen stopp.
Kommunens mål är att det nya detaljplaneförslaget för sjukhuset och Ellen Key-området ska skickas ut på samråd första veckan i april, och ett samrådsmöte ska hållas i Bryggaren den 17 april.
Men på Regionfastigheter – som förvaltar regionens byggnader – vill varken fastighetsstrateg Susanna Köhlin, basenhetschef Ingemo Fahlstedt, eller förvaltningschef Martin Idethun ge oss svar. Varken om planerna för Ellen Key-området eller om vilka sjukhusbyggnader som behöver rivas.
Vi får veta att en lokalstrategiplan är under framtagande, och att ett skissarbete är genomfört. Några skisser får vi dock inte ta del av, trots att det knappt är en månad tills detaljplaneförslaget når allmänheten.
I underlaget till ombyggnaden på neonatalavdelningen, från 2019, står dock följande:
"Förbättringen av neonatals lokaler i väntan på nybyggnad skapar moderna lokaler som understödjer ett arbetssätt med familjefokuserad omvårdnad. Ombyggnaden är att betrakta som en kortsiktig lösning på 10–15 år och behovet av nya lokaler för hela barnkliniken kvarstår."
Precis som Malin Sjölander (M) säger är alltså livslängden på hus sju 10–15 år.
Hus sju är huset närmast kyrkan och innehåller både BB och gynmottagning. Om huset rivs behöver verksamheten inrymmas någon annanstans. Kanske på Ellen Key-området? Det vet vi inte, och vi får inte svar på våra frågor från Regionservice.
– Ska vi riva behöver vi evakuera avdelningar och flytta dom någon annanstans. När vi byggde psykkliniken ville vi ha en extra våning just för att kunna ha en extra avdelning men det fick vi inte, säger Malin Sjölander (M), och fortsätter:
– Västerviks sjukhus är begränsat eftersom det idag finns så små ytor att jobba på. Kan man säkra upp fler ytor, som Ellen Key-området, får vi fler möjligheter att utveckla sjukhuset.
Även Ingemo Fahlstedt på Regionservice skriver till oss att "flera byggnader" inom sjukhusområdet är "otidsenliga", och att det kommer behöva ske "både- ny och ombyggnationer liksom rivningar" de närmsta 30 åren.
Fahlstedt vill inte svara på vilka "flera byggnader" avser, men skriver att nya funktionella lokaler behöver stå färdiga innan några byggnader rivs.
När vi frågar vilka byggnader som behöver rivas svarar hon att det kommer framgå i den nya lokalstrategiplanen för sjukhuset som håller på att tas fram, och den planen vill Regionservice inte lämna ut.
Martin Idethun nekar oss handlingarna med hänvisning till att det är ett arbetsmaterial.
När vi frågar Fahlstedt om vilka byggnader på Ellen Key-området som kan komma att rivas av regionen framöver svarar hon att det kommer framgå av samrådshandlingarna, som kommer om några veckor.
Både Emmy Ahlstedt (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, samt Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande, understryker att ett förvärv av Ellen Key-område är viktigt för sjukhusets framtida utveckling. De vet dock inte på rak arm vad planerna för området är, eller vilka sjukhusbyggnader som behöver rivas, utan hänvisar oss till Martin Idethun och Ingemo Fahlstedt.