"Vissa vintrar var Horn den enda hamn som var öppen"
På Hornslandet, strax nordväst om Horns udde, sticker några pålar och större stenar upp ur vattnet. Detta är det enda som finns kvar av den vinterhamn som en gång låg här för posttrafiken mellan Gotland och fastlandet.
Ulf Bergkvist har gjort efterforskningar om vinterhamnen i Horn, som flitigt användes i slutet av 1800-talet.
Foto: Lisa Olaison
- I och med att Västervik blev huvudhamn för posttrafiken till och från Gotland kom stadens betydelse som sjöstad att stärkas.- Under vissa vintrar var Västervik och Horn den enda hamn på ostkusten som var öppen för sjöfart. Detta var tack vare hamnens relativt skyddade läge nära öppet hav.- Postångfartygens isbrytande förmåga förbättrades också successivt. Så småningom fick de även bryta ränna för annan fartygstrafik till industrier i närområdet, exempelvis Tändsticksfabriken och Gunnebo. Med stor sannolikhet kom också Västerviks tågförbindelser med Linköping/Norsholm till stånd tidigare tack vare vinterposttrafiken, säger Ulf Bergkvist.Varför övergavs hamnen vid Horn?
- 1911 upphörde behovet av en vinterpoststation eftersom trafiken med mera skrov- och maskinstarka fartyg medförde att isrännor kunde hållas öppna till flera ostkusthamnar.För den som vill veta mer om posttrafiken mellan Västervik och Gotland och om vinterhamnen på Horn finns Ulf Bergkvists rapport tillgänglig på Föreningsarkivet i Västervik. Den finns också i biblioteken på postmuseet och Sjöhistoriska museet i Stockholm. Stadsbiblioteket i Västervik och Västerviks museum kommer snart att förses med slutprodukten.
Personligt
Namn: Ulf BergkvistÅlder: 69 årBor: Linköping men mest på Västerviks GrönöFamilj: Sambo och dotterTidigare yrke: Brandingenjör; Räddnings- och säkerhetschef i LinköpingIntressen:Skärgårdsliv med vad det ger i form av naturupplevelser och möjlighet till nätfiske, kajakpaddling och segling. Ägnar sig också gärna åt matlagning och bokläsning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!