Vinutbildning under krisen ska öka intresset för dryck

16 blivande sommelierer har suttit i skolbänken under coronakrisen. Målet är ökad kompetens, och en ökad nivå i restaurangbranschen.

Teori blandas med provning av vin under utbildningen.

Teori blandas med provning av vin under utbildningen.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2020-05-14 06:00

Det menar i alla fall utbildaren Niklas Bergqvist som håller i dagens övningar. På Gränsö slott har de blivande sommeliererna redan gått en heldag. Nu blir det fler tillfällen enligt den internationella standarden Wset. De är inne på den så kallade Level 2, och ska avlägga prov senare.

De flesta är korttidspermitterade och tar tillfället i akt. Per Johansson på Gränsö slott berättar att fyra ur hans personal nu förkovrar sig i dryckesvärlden.

– Det är en fantastisk möjlighet, en "win win". De ökar sin egen kompetens, vi får utbildade medarbetare.

Han säger att det är ett mycket bra exempel på vad man kan åstadkomma med nytänk under krisen. Sparbanksstiftelsen betalar utbildaren, Västervik Framåt sköter administration.

Niklas Bergqvist säger att intresset för vin är stort. Han arbetar med vin dagligen, bland annat på Restaurangakademien.

– Det har varit en "grej" med vin sedan 6 000 före Kristus och så även i dag. Jag tror att det här är en bra möjlighet för branschen att skapa ett större intresse. För att det ska fungera måste fler vara kunniga och intresserade, då växer branschen och man vågar ta in lite annorlunda viner.

Han säger att förhoppningen är en hög och jämn nivå på krogarna, när fler "kan" vin.

Helena Kristiansson har arbetat med dryck i 16 år. Nu jobbar hon på Stadshotellet, och håller bland annat i dryckesprovningar. Hon säger att intresset är stort.

– På ett sätt är det en hobby som man kan använda, en social hobby. Det tror jag lockar.

Karta: Gränsö slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!