Vindkraftsdebatten i backspegeln

Vinden har vänt i energidebatten, och många kommunpolitiker vill stoppa planerade vindkraftverk i Västervik. Men vad sa samma politiker för några år sedan? Vi har tagit en titt i backspegeln.

Mariann Gustavsson (V), Akko Karlsson (MP), Tomas Kronståhl (S) och Bo Karlsson (SD) har haft olika ståndpunkter i vindkraftsfrågan.

Mariann Gustavsson (V), Akko Karlsson (MP), Tomas Kronståhl (S) och Bo Karlsson (SD) har haft olika ståndpunkter i vindkraftsfrågan.

Foto: Kollage

Västervik2021-10-22 17:00

"Jag beklagar att vi alla vaknade försent", sa Dan Nilsson (S) vid ett vindkraftsmöte i Hjorted häromveckan. Tidigare i år har kommunstyrelsen beslutat att stoppa alla nya vindkraftsetableringar tills vidare, och flera lokala moderater har skrivit till energiministern om att begränsa vindkraftsutbyggnaden till förmån för kärnkraft. 

Debatten ser helt annorlunda ut nu jämfört med för några år sedan. Det fanns visserligen kritiska röster även då – men de har främst kommit från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Och kritiken har ofta inte handlat om störningar för människor, utan om fåglar och fladdermöss. 

Ett vanligt argument från SD har varit att vindkraften är "onödig", med hänvisning till att vi redan har till 98 procent fossilfri elproduktion i Sverige. 

undefined
Bo Karlsson (SD) och hans partikollegor har röstat nej till nya etableringar av vindkraftverk, bland annat för att man tycker att satsningar på vindkraft är onödigt.

När vindbruksplanen antogs 2013 var de flesta politiker eniga. Bara Mariann Gustafsson (V) röstade för avslag, och Bo Karlsson (SD) ville att man skulle höja säkerhetsavståndet till närmsta bostadsbebyggelse till minst 1 000 meter. Men planen antogs, och därefter har politikerna godkänt etableringar i Lervik, Lebo och Tribbhult. 

Så sent som den 25 november 2019 gav kommunfullmäktige klartecken för vindkraftparken i Tribbhult. Under debatten var många politiker uppe i talarstolen. 

– Flera av verken som kommer vara upp till 220 meter höga planeras antingen nära byn Getterum eller i värdefulla naturområden i skogarna i södra Hjorted. Uppförandet av nya vindkraftverk är onödigt både ekonomiskt och ur miljöhänseende, sa Bo Karlsson (SD). 

Mariann Gustavsson (V) talade om nya vägar som behöver dras, fåglars och fladdermöss livsmiljö, och det stora intrång i naturen som verken innebär. 

– Människans behov av mer el kan inte gå före andra arters överlevnad, menade hon. 

undefined
Mariann Gustafsson (V) ville inte godkänna vindkraftsplanen 2013 och har sedan dess konsekvent varit emot de nya etableringarna.

Dan Nilsson (S) var mer kortfattad: 

– Jag vet inte vilken gång i ordning som vi diskuterar och debatterar just detta ärende, jag tror ansökan kom in 2014. Som det står i handlingarna har miljöprövningsdelegationen i länsstyrelsen i Kalmar län hanterat det här ärendet. Jag tror det var 34 verk som man kom in med och nu är man nere i 26, och med det yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag. 

Partikollegan Tomas Kronståhl – som tidigare i höstas krävde att reglerna för vindkraftsetableringar ska skärpas – hänvisade till att partierna var eniga när vindbruksplanen antogs, och att det känns märkligt att ha en debatt varje gång man följer planen. Han medgav samtidigt att han personligen gärna sett att vindkraftverken placerades någon annanstans. 

undefined
Tomas Kronståhl (S) sa i en debatt om den planerade vindkraftparken i Tribbhult att man inte kan ha en debatt varje gång vindbruksplanen följs.

Även Jon Sjölander (M) och Conny Tyrberg (C) deltog i debatten. Båda ville ge klartecken för parken i Tribbhult, men den senare var mest uttalat positiv till vindkraft som sådan: "Det känns jättebra att vi får företag som satsar även i vår kommun på vindkraft. Jag kan också beklaga att man kan inte lägga dem i havet, och ser fram emot att de möjligheterna öppnas", sa Tyrberg. 

Tidigare hade bland andra Leif Svensson (V) lobbat för att vindkraft ska etableras till havs i stället för i värdefulla naturområden. 

Akko Karlsson (MP) var en av de flitigaste debattörerna under kvällen och hänvisade till de klimatmål om förnyelsebar energi som kommunen antagit. Hon höll med om att det finns en intressekonflikt med boende, djur och natur, men menade att Västerviks kommun måste väga intressena mot varandra och stå upp för den utveckling man vill åstadkomma. 

– Bilar dödar ungefär 57 miljoner fåglar i Europa, frågan är om vi ska ställa bilarna nu också? (...) Man kan inte säga "förnyelsebart" och sedan inte bygga förnyelsebart. Allt vi människor gör påverkar andra organismer och ekosystem. Förstår man inte det och accepterar man inte att vikta de intressekonflikter som finns, då har man problem. 

undefined
Akko Karlsson (MP) har genomgående varit positiv till vindkraftsutbyggnaden i Västerviks kommun, och är en av få politiker som fortfarande försvarar besluten om de planerade vindkraftverken.

Även om djur och natur var kritikernas främsta fokus nämndes även risker för närboende. Dan Larsen (SD) framhöll att fåglar och andra djur kan påverkas av ljudet från kraftverken, och att även människor kan påverkas: 

– Vi diskuterar i funktionshinderrådet, och vi har folk som tycker att sådant här inte är bra grejer, som har elöverkänslighet och så vidare. 

Han framförde även att "kolosserna" (vindkraftverken) borde placera någonstans där de inte kan påverka någon, vare sig människor, djur eller natur.  

Vindkraft och klimatmålen

"Utvecklingen av vindkraften ligger i linje med kommunens övergripande mål att till år 2030 inte ha några nettoutsläpp av fossil koldioxid". Det är ett av argumenten i förslaget till beslut om att godkänna verken i Tribbhult, som också antogs.  

Enligt energi- och klimatstrategin från 2015 ska även den lokala energiproduktionen från förnybara källor öka. Vindkraftparken ökar, skriver man i förslaget, möjligheterna för kommunen att bidra till de nationella målen om 100 procent förnybar el år 2040.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!