Rapporten är den första sammanställningen kring vindkraft och landlevande däggdjur hittills. En slutsats är att djurlivet kan såväl gynnas som missgynnas vid vindkraftetableringar.
- Det vi vill lyfta fram är att vi borde göra en större studie om just det här, säger projektledaren och medförfattaren Jan Olof Helldin, Sveriges lantbruksuniversitet.
- I Sverige finns väldigt lite forskning på det här området och det tror jag beror på att man i vindkraftsutredningen sa att det här inte är något problem. Utomlands finns lite mer forskning.
- Men vindkraften är en ganska ny företeelse och människan observerar det som är mest iögonfallande. Som att fåglar blir ihjälslagna av kraftverkens vingar.
- Det är lite som hur det var för biltrafiken. Först talades det uteslutande om hur många som dog i bilolyckor. Nu lyfts biverkningar som buller, utsläpp och andra aspekter fram på ett självklart sätt. Så blir det med vindkraften också, tror jag.
Studien som presenteras har sammanställt allt som finns tillgångligt om hu vindkraften påverkar landlevande däggdjur, både tama och vilda.
- Även om kunskapsunderlaget generellt är tunt visar sammanställningen att det inte kan uteslutas att landlevande däggdjur, främst stora rovdjur samt klövvilt och tamren, kan påverkas på olika sätt av vindkraftsutbyggnad.
Tamrenen påverkas mest av alla vägar som byggs till vindkraftverken. De ökar friluftsliv, jakt och nöjestrafik och det vet man påverkar älg, hjort, tamren och stora rovdjur.
Vindkraftsutbyggnad förväntas åtminstone i skogslandskapet ske i mer avlägsna, höglänta, idag väglösa områden. Sådana områden som kan vara "andningshål" för stora rovdjur eller viktiga beten för klövdjur.
Tillfartsvägarna leder inte nödvändigtvis till problem för de större däggdjursarterna. Istället borde öppna marker, nya kantzoner och vägkanter kunna gynna många viltarter. Öppna marker och bryn skapar nytt bete, vägarna kan underlätta för djuren att röra sig i landskapet eller för att undkomma insekter.
Om djuren undviker områden nära vindkraftsparker vet man inte, det finns helt enkelt inte tillräckligt med studier. Samma gäller buller, reflexer, skuggor och belysning. De få studier som finns visar på att det inte ger några effekter.
- För att råda bot på de stora kunskapsbristerna är det viktigt att kontrollprogram för ny vindkraft läggs upp. Det är också viktigt att kontrollprogrammen
samordnas nationellt och insamlade data analyseras på övergripande nivå, säger Jan Olof Helldin..